Radio actueel

 

Hemelsbreed

The Art of Chi | Dirk Beemster | Jong Oranje aan de Boeddha | Mijn leven in een uitvaartcentrum
Uitzenddatum: Zaterdag 16-11-2013 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(2)radio_art_of_chi_300.jpg

The Art of Chi

Rudy van Cuyk is de oprichter van The Art of Chi. Een school voor Chinese bewegingsleer en zen. Daarnaast gebruikt hij zijn dertigjarige ervaring om trainingen en cursussen te geven voor het bedrijfsleven en instellingen. Dat varieert van het ontstressen van medewerkers van de belastingdienst tot trainingen voor agressieregulatie aan gedetineerden. Een gesprek over de praktische toepasbaarheid van meditatie en beweging.

Column: Dirk Beemster - Vreemd gaan kan genade zijn

Hoewel hij de liefde van zijn leven al had gevonden, ging Dirk Beemster na een tijdje toch vreemd. Hoe desalniettemin alles goed afliep, vertelt hij in zijn column voor Hemelsbreed.Boeddha geeft leiding aan hockeyteam

De hockeydames van jong Oranje worden tegenwoordig gecoacht door Boeddha. Dit wil zeggen: ze hebben van hun teammanager Fleur van der Kieft allemaal een boeddhabeeldje gekregen. Wat is de gedachte hierachter? En wat maakt de beeldjes zo waardevol dat je ze op de rand van je bed zet, zoals sommige speelsters deden?

Lieke Noorman

Mijn leven in een uitvaartcentrum

Na de zelfmoord van haar zus Margot raakt journaliste Lieke Noorman de weg kwijt. Ze ondernam verschillende stappen om dit verlies te verwerken, maar niets leek echt te helpen. Tot ze na een paar jaar besloot om in een uitvaartcentrum te gaan werken als koffiejuffrouw.

Ze schreef er een boek over: Tootje, het leven in een uitvaartcentrum. Op welke manier heeft het werken in de wereld van de overledenen haar geholpen het verlies van haar zus te verwerken? En hoe heeft zij uiteindelijk haar zelfmoord kunnen accepteren?

(herhaling van 30 juni 2012)Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

verlichting in dit leven?

Verlichting in dit leven – deel 2

Eerder dit jaar spraken vipassana-leraar Henk Barendregt en zenleraar André van der Braak over 'theravada-boeddhisme, vipassana-meditatie en de rol van de leraar'.

Aan het eind van dit gesprek bleek dat zowel de vipassana- als de zenleraar een agnostische kijk op reïncarnatie hebben. Dat wil zeggen: ze geloven in een boeddhisme zonder reïncarnatie. Terwijl reïncarnatie traditioneel toch één van belangrijke peilers is van het boeddhisme. Zelfs de Boeddha, zo wordt gezegd, bereikte pas na vele levens in samsara (de cyclus van dood en wedergeboorte) te hebben doorgebracht de verlichting.
Programmamaker Menno Bijleveld zoekt met Barendregt en van der Braak verder naar hoe een boeddhisme zonder reïncarnatie eruit ziet. Is die felbegeerde verlichting nog in dit leven te bereiken? Dit tweede deel gaat verder in op de moeilijkheden en valkuilen die je kunt tegenkomen op weg naar verlichting. Zo blijkt het streven naar verlichting op zichzelf al een valkuil te zijn.

Luister hier naar deel 1