Radio actueel

 

Hemelsbreed

Gifgas en boeddhisme | Tom Hannes| Spirituele helden | duurzaamheid? | Dialoog met de natuur
Uitzenddatum: Zaterdag 23-11-2013 15:00 - 16:30 NPO
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(2)radio_Eric_Soyeux_change_yo.jpg

Spirituele helden van Tibet

Eric Soyeux houdt bij Rigpa Amsterdam een serie van drie lezingen over de grote meesters van het Tibetaans boeddhisme. Rigpa is een Tibetaans boeddhistische organisatie die onder leiding staat van Sogyal Rinpoche. De eerste lezing behandelde Padmasambhava en de vestiging van het Vajrayana-boeddhisme in Tibet. De tweede ging in opJamyang Khyentse Wangpoen het ontstaan van de Rimé-traditie. De derde en laatste lezing vindt plaats op zaterdag 14 december en gaat over de relatie tussen Tertön Sogyal, de vorige 13de Dalai Lama, en de leraren van Sogyal Rinpoche. De opbrengsten zijn voor het nieuwe centrum van Rigpa Amsterdam. Menno Bijleveld sprak met Soyeux over zijn helden.

Gifgas en boeddhisme

Jules PrastDe beelden van de gruwelen in Syrië gaan door merg en been. De wereld vroeg en vraagt zich af: stilzitten of iets doen? Aanvallen of niet?

Schrijver, historicus en zenbeoefenaar Jules Prast stelt zich ondertussen een iets andere vraag. Wat hieraan te doen als boeddhist? Een extra portie zitmeditatie lijkt hem in ieder geval niet de beste keuze.

Column: Tom Hannes - Zuivere koffie

Columnist Tom Hannes werd weer eens bezocht door de duivel en die wees hem ditmaal op onvermoede drijfveren achter een onschuldig kopje koffie.

 

Is duurzaam wel duurzaam?

Ralf BodelierDuurzaam leven is, zeker in het boeddhisme, een groot goed. Neem bijvoorbeeld biologisch verantwoord eten. Maar is het met die steeds populairder wordende levensstijl alleen maar juichen en jubelen geblazen? In Hemelsbreed deze week een verkenning van de schaduwzijden van de duurzame middenweg.

Filosoof Ralf Bodelier waagde het namelijk om het voor mens en dier heilzame karakter van biologische voeding publiekelijk te betwisten. Hij kreeg vervolgens veel, heel veel, over zich heen.

 

Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Matthijs Schouten

Dialoog met de natuur

Films over de Oostvaardersplassen zijn blijkbaar in. Eind september ging De Nieuwe Wildernis in première, en parallel hieraan maakte de BOS Dialoog met de Natuur. In deze film wordt de kijker getrakteerd op beschouwingen over de natuur, opgenomen in de natuur: de Oostvaardersplassen natuurlijk.

Bioloog, ecoloog, filosoof en vipassana-leraar Matthijs Schouten stelt de vragen, astronaut  Premiere DialoogAndré Kuipers, fotograaf Sacha de Boer, prinses Irene, filosoof Bas Haring en journalist Tracy Metz geven de antwoorden.

‘Een veredelde dierentuin’, was het oordeel van jounalist Tracy Metz, gevraagd naar haar oordeel over de Oostvaardersplassen. Niks natuur dus.

De première vond plaats in het Eye-gebouw in Amsterdam met een paneldiscussie over de noodzaak van natuur toe.