Radio actueel

 

Hemelsbreed

Boeddhistisch pakhuis | Eveline Brandt | Oosterse denkers in de polder | Zitten en spelen
Uitzenddatum: Zaterdag 14-12-2013 15:00 - 16:30 NPO
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(2)radio_pakhuis_300.jpg

Boeddhistisch pakhuis in Deventer

In Deventer is recent Het Pakhuis geopend, een boeddhistisch studiecentrum. De stichting achter de prachtige locatie wil een op het boeddhisme gefundeerde levenswijze bevorderen. Volgens de oprichters is deze vorm van samenwerking uniek. Elke dag van de week maakt een andere boeddhistische organisatie gebruik van de faciliteiten. Is dit de manier om in deze onzekere tijden de financiering toch rond te krijgen?


Van Szymborska tot de Middenweg

Naar aanleiding van een versregel van Wislawa Szymborska mijmert Eveline Brandt in haar column over de vraag welke tekst ze op haar eigen grafsteen zou willen zien.

 

Op reis door boeddhistisch India


Ecoloog Hubert Bastiaens reisde met zijn echtgenote een kleine drie maanden door het ruige, boeddhistische noorden van India.


Vervolgens schreef hij Uit een lotusbloem ben ik geboren, een boek over hoe hij zich als katholiek de laatste jaren steeds meer aangetrokken voelt tot het boeddhisme. Hij gaat in gesprek met Bettine Vriesekoop.

Grote Nederlandse boeddhistische leraren

jan flamelingFilosoof Jan Flameling geeft regelmatig lezingen waarin hij ingaat op het gedachtegoed van het taoïsme en het boeddhisme. Daarbij refereert hij regelmatig aan de inzichten van bekende Nederlandse leraren als Nico Tydeman, Ton Lathouwers en Han de Wit. 'Oosterse denkers in de polder', noemt Flameling ze. Hij legt deze Nederlandse boeddhisten graag naast moderne westerse filosofen. Wat valt hem op?

 

Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Zitten en spelen

Sjoerd PlakSjoerd Plak is gitarist bij het muziektheatergezelschap Het Groot Niet Te Vermijden. Hij speelde ook met de Gigantjes, Ruth Jacott en Charlie McCoy.

Sinds anderhalf jaar beoefent Plak vipassana-meditatie bij Tegen de Stroom In van Frank Uyttenbroeck. Hij hoopt zo op verlichting, maar eerder van zijn chronische pijn dan van de geest, want de boeddhistische leer bekijkt hij met een kritisch oog.
Filmpremière The Regarder of Sounds in Brussel

Zenmonnik en componist Luc de Winter nodigt iedereen uit om de première van de korte film The Regarder of Sounds bij te wonen. De Winter verzorgde de soundtrack van de film.

the regarder of soundsDe première is zondagochtend 22 december om 11.00 uur in het Brusselse filmtheater Cinéma Galeries. De entree is gratis.
 
The Regarder of Sounds speelt zich volledig af op een vliegveld:
'De film is geconcipieerd als een hedendaagse hommage aan Kanzeon, in het boeddhisme de populaire bodhisattva van het mededogen. Dat personage wordt veelal uitgebeeld onder vrouwelijke trekken, voorzien van ontelbare handen om ter hulp te komen aan al wie erom vraagt. De letterlijke vertaling van het Japans woord “Kanzeon” is: “de klankenaanschouwer”.