Radio actueel

 

Hemelsbreed

In bed met Boeddha | Dirk Beemster | Mindfulness en wetenschap | De meester in jezelf | Boeddhisme tijdens Birmese lente
Uitzenddatum: Zaterdag 21-12-2013 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(1)radio_in_bed_met_Boeddha_300.jpg

In bed met Boeddha

Je zou het boeddhistische 'chicklit' kunnen noemen: In bed met Boeddha van schrijfster Monica Vanleke.

Een smoorverliefde modeontwerpster reist haar grote liefde achterna die voor een klus naar Noord-India moet. Tijdens een tocht door de Himalaya mediteert ze. Die meditaties gaan echter vooral over de sexy kant van het leven. Maar de geest van de Boeddha zit haar op de hielen.

Dirk Beemster - Wat opa wist

Dirk Beemster belandde als grootvader in een situatie die hem deed denken aan de onlangs verfilmde roman What Maisie knew van de Amerikaanse schrijver Henry James.

 

Effecten van mindfulness-meditatie

Marieke van VugtNeurowetenschapper Marieke van Vugt doet onderzoek naar de effecten van meditatie. In Berlijn gaf ze onlangs een presentatie tijdens het eerste symposium van Mind & Life Europe.


Tijdens het symposium waren er bijdragen van onder meer psycholoog en neurowetenschapper Tania Singer, neurowetenschapper Wolf Singer en monnik, schrijver, moleculair geneticus Matthieu Ricard.

De organisatie Mind & Life bestaat sinds 1990, en heeft als doel de kruisbestuiving tussen het boeddhisme en de westerse wetenschap te bevorderen. De dalai lama, die erg is geĂ¯nteresseerd in wetenschap, is er dan ook nauw bij betrokken. Menno Bijleveld sprak met Marieke van Vugt over haar onderzoek.

Tip: Marieke van Vugt schrijft ook veel toegankelijke stukken op What Meditation Really Is.

Ontdek de meester in jezelf

Transmissie en transcendentieZenleraar Nico Tydeman vertelt over zijn nieuwste boek Transmissie en transcendentie, bespiegelingen over inwijding, leraar en leerling.

Hoe kan totale onderwerping aan je leraar, zoals van Tydeman zelf ooit gevraagd werd, je helpen op je geestelijke pad? En op welke manier kunnen leraren uit andere tradities als de katholieke Theresa van Avila ook voor boeddhisten inspirerend zijn? Marlous Lazal speekt met Nico Tydeman in het Amsterdamse zencentrum.

In het boek beschrijft Tydeman de geschiedenis van de spiritualiteit aan de hand van leermeesters als Socrates, Jezus, Boeddha, Teresa van Avila en Zarathoestra. Maar hij heeft het ook over de omgang met zijn eigen leraar, hun gesprekken, crisismomenten, verwijdering en erkenning.

 

Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Boeddhisme tijdens de Birmese lente

Journalist Nay Thwin van DVN aan het werk. Foto: Egbert HermsenOptimisten noemen het de Birmese lente. Birma, dat van zijn militaire regering in 1989 officieel de naam Myanmar kreeg, zet de laatste twee jaar voorzichtige stappen op het pad van de democratie. Er is een nieuwe grondwet, vrije pers en de oppositie onder leiding van nobelprijs-winnares  Aung San Suu Kyi kan vrij opereren.


Grote veranderingen ook voor de 34 jarige Birmese journalist Nay Thwin, die ook in Nederland training ontving om zijn gevaarlijke werk te kunnen doen. Als verslaggever van The Democratic Voice of Burma was hij tot voor kort namelijk een vijand van de staat.

Nu hij voor het eerst sinds jaren weer legaal terug kan, reist hij met verslaggever Egbert Hermsen door het nieuwe Birma om te onderzoeken welke rol het Boeddhisme speelt in de Birmese lente. 
Foto: Egbert Hermsen