Radio actueel

 

Hemelsbreed

Laatste Hemelsbreed oude stijl - een speciale uitzending vanuit Amsterdam!
Uitzenddatum: Zaterdag 28-12-2013 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(2)radio_oba.jpg

Laatste Hemelsbreed oude stijl

In deze laatste Hemelsbreed ‘oude stijl’ een speciale uitzending vanuit de Openbare Bibliotheek Amsterdam. We nemen afscheid van de vertrouwde zaterdagmiddag, kijken onder andere terug op het jaar 2013 en blikken vooruit naar 2014. De presentatie is in handen van Marlous Lazal en Ton Maas.

Zo passeren een aantal ‘roemruchte' boeddhisten die in 2013 het tijdelijke voor het eeuwige hebben verruild. Verder vertelt een keur aan gasten uit boeddhistisch Nederland over hun 2013. De uitzending krijgt een muzikaal tintje door het combo Three Hands Clapping.

Thomas Mohr over Goenka

Goenka. de man van wie wordt wel gezegd dat hij de wereld leerde mediteren. Deze Indier, geboren in Birma, overleed eind september op 90-jarige leeftijd. De Amerikaanse Huffington Post omschreef zijn invloed zo: ‘als je ooit in een ziekenhuis je ademhaling hebt geteld om te ontspannen, als je ooit mindful hebt gegeten, gewandeld of gepraat, dan was hij daar…’ Grote woorden misschien, maar Goenka was dan ook de man die miljoenen in aanraking bracht met de Vipassana-meditatie.

Leo van Veghel

Leo van Veghel is een groot bewonderaar van Thich Nhat Hanh. Hij is beeldend kunstenaar, drijvende kracht achter zen, zien, tekenen, en hij gaat in 2014 in Italie van La Verna naar Assisi lopen voor zijn jaarlijkse pelgrimstocht. in de voetsporen van de heilige Franciscus. Daarbij zal ongetwijfeld zijn levensmotto "Doorlopen, jongske" van pas komen. Een motto dat hij overigens kreeg van zenleraar Ton Lathouwers.

Three Hands Clapping

Het combo Three Hands Clapping speelt het stuk Guarabe, afkomstig van het album "Shaman dance". Een interview met gitarist Peter Tiehuis van Three Hands Clapping, en het stuk "First Proof" Columnisten aan tafel
BOS-columnisten Dirk Beemster, Eveline Brandt, Guan Her en Pamela Koevoets zitten aan tafel en praten over hun ervaringen.

Pim Willems over de vermoorde tulku Akong Tulku Rinpoche

Dit najaar overleed de Tibetaans boeddhistische leraar Akong Tulku Rinpoche. Hij stichtte in 1967 Samyeling, het eerste boeddhistische klooster in Europa, samen met Chogyam Trungpa Rinpoche, En hij was intitiator van de stichting Rokpa die in heel Tibet en Nepal hulp en onderwijsprojecten opzette. Hij werd op 8 oktober op gewelddadige wijze vermoord in de Chinese stad Chengdu. Pim Willems, student van Akong Rinpoche en voorzitter van Rokpa Nederland vertelt. 


Shamatha

Is meerdere maanden in rust en afzondering leven heilzaam voor ons brein? Twee grote groepen mensen gingen drie maanden op retraite en werden gelijktijdig door diverse wetenschappers onderzocht. Adeline van Waning, auteur van 'The Less Dust, The More Trust', over een diepgravend wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van meditatie vertelt over dit Shamatha-project.

BOS-radio volgend jaar

Bettine Vriesekoop - presentator van het nieuwe BOS-programma OBA Live - vertelt over de BOS-radio in 2014. Er gaat het nodige veranderen bij de BOS. De programmering – ook van Radio 5 - gaat op de schop. Maar ook de tv-kijker zal er misschien wat gaan merken, want de BOS wordt geconfronteerd met forse bezuinigingen. Laetitia Schoofs, directeur van de BOS, over de vooruitzichten voor de BOS. Wat kunnen de kijkers en luisteraars in 2014 verwachten?

De column van Tom Hannes - De eindafrekening

Tom Hannes krijgt toch nog een keertje de duivel op bezoek. En die is dit keer niet blij.