Radio actueel

 

Hemelsbreed

Mediteren in het tuincentrum | Staf Daems | Nieuwsoverzicht
Uitzenddatum: Woensdag 29-1-2014 00:00 - 00:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(2)radio_boeddha_bonsai.jpg

Mediteren in het tuincentrum

Veel tuincentra hebben met al hun boeddhabeelden tegenwoordig trekjes van een tempel. Dat is niet van gisteren. Maar die ontwikkeling lijkt nu zelfs een stapje verder te gaan. In Boeddha en Bonsai uit Papendrecht kun je naast shoppen naar Oosterse woondecoratie, bonsai-bomen en tuinornamenten nu ook leren mediteren. Wat zegt dit over de vlucht die het boeddhisme (light?) aan het nemen is? Een nieuw hoofdstuk? Fred Gales ging op onderzoek.

Op de thee bij Staf Daems

Staf Daems beoefent al 20 jaar de Cha-do, dat wil zeggen de Japanse theeceremonie. Net als bij het bloemschikken, kalligraferen, zwaardvechter en grind harken gaat het daarbij om de perfecte daad. Die handeling vereist concentratie, ingetogenheid, oefening en toewijding; een zen-mind.

Daems heeft zich bovendien toegelegd op kalligrafie en wel van damesruggen. Dat levert prachtige foto’s op die geëxposeerd werden in galeries.  Een reportage van de les in theezetten in het Japans Centrum te Antwerpen. En natuurlijk een goed gesprek over damesruggen.

Boeddhistisch nieuwsoverzicht

In deze laatste uitzending van de maand zet Marlous Lazal de boeddhistische actualiteit van de afgelopen weken op een rijtje. Wat gebeurde er in beoefenend Nederland en in de rest van de boeddhistische wereld?