Radio actueel

 

Hemelsbreed

Gevangenispredikant | Het boek van Roos Mens
Uitzenddatum: Woensdag 6-8-2014 00:00 - 00:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(1)radio_Sietse_Visser300.jpg

Gevangenispredikant

Na lang aandringen kreeg wijlen programmamaker Jeanette Werkhoven toestemming om de wereld van justitiepredikant Sietse Visser te betreden. Visser beoefent vipassana-meditatie en geeft de gedetineerden meditatie- en aandachttraining in de soms hectische gevangeniswereld.

Toen Visser ruim vijftien jaar geleden aan het werk ging in de gevangenis, zag hij het in eerste instantie eigenlijk niet erg zitten. Hij verwachtte cynische, ongeïnteresseerde mensen aan te zullen treffen. Niets bleek minder waar te zijn; de dominee werd met open armen én met respect door de gedetineerden ontvangen. ‘Ik voelde me direct als een vis in het water’, zegt hij.

Inmiddels werkt hij niet alleen individueel met gedetineerden, maar geeft hij in de bajes regelmatig aandachttraining aan groepen. Visser beoefent zelf al zo’n dertig jaar de vipassana-meditatie. Toch werd hij nooit boeddhist en bleef hij zijn eigen traditie trouw. Zijn boeddhistisch leraar, wijlen Mettavihari, eiste dat ook niet van hem, want hij adviseerde Visser al direct: ‘Word geen boeddhist, maar word gewoon een Boeddha!’  

Jeanette Werkhoven ging met Visser mee op bezoek bij een van zijn oud-studenten, die momenteel verblijft in de penitentiaire inrichting in Breda. Gedetineerde Paul vertelt daar hoe de aandachttraining hem geholpen heeft om zijn woede beter te leren beheersen.

Dit is een herhaling van 3 augustus 2013.

Jeanette Werkhoven overleed op 2 november jl. op 67-jarige leeftijd. Jeanette was programmamaker van het eerste uur voor BOS Radio.

Het boek van Roos Mens

BoekCutlerDalaiLama300-2In de serie 'Inspiratie uit een boekje' is het vandaag de beurt aan Roos Mens. Roos studeert aan de theaterhogeschool in Tilburg en is actief bij het Rigpa Centrum voor Tibetaans boeddhisme.

Het boek dat haar het meest inspireerde - ja zelfs haar leven veranderde - is De kunst van het geluk van de Dalai Lama en Howard Cutler. De ondertitel luidt: ‘Over de zin van het leven’. Agnes Sommer vroeg aan Roos Mens of de zin van het leven ligt in het geluk dat zij ervaart.

Dit is een herhaling van 30 november 2013.