Radio actueel

 

Hemelsbreed

Parinirvana | De rafelrandjes van Bhutan | De Nederlandse boeddhist
Uitzenddatum: Woensdag 19-2-2014 00:00 - 00:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(2)radio_Bhutan_300.jpg

De rafelrandjes van Bhutan

Over Bhutan hoor je enkel goeds, lijkt het wel. Het Bruto Nationaal Geluk is een vermaarde methode om het geluk in het land te meten. Dat is een mooi gegeven, maar toch wonen er in Harderwijk Bhutanen die vanwege hun niet-boeddhistische geloofsovertuiging uit Bhutan zijn gevlucht. Ze wonen nu al tien jaar in Nederland. Bhutan kent het boeddhisme als staatsgodsdienst en andere geloofsovertuigingen worden er volgens de heer Lalith Besmet niet echt getolereerd. Net iets minder dan 1 procent van de Bhutanen is bijvoorbeeld christelijk. Hoe zit dat precies? Op zoek naar de rafelrandjes van het koninkrijk in de Himalaya.

Parinirvana

Behalve in Japan en Taiwan wordt Parinirvana, de herdenking van het overlijden van de Boeddha, ook door westerse boeddhisten in ere gehouden. Zo staat de sangha van Boeddhistisch Centrum Amsterdam elk jaar stil bij dierbare overledenen en onze eigen vergankelijkheid.

De Nederlandse boeddhist

Dini Welleman kwam tijdens de periode dat ze borstkanker had voor het eerst in aanraking met het boeddhisme. Nu, bijna twintig jaar later, kan ze zeggen dat die ziekte haar iets goeds heeft gebracht. Een portret gemaakt door Daisy Schalkens van de Fontys Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg.