Radio actueel

 

Hemelsbreed

Waar komen we ons bed voor uit? | Meditatie op de werkvloer | De wondere loopbaan van Peter van Loo
Uitzenddatum: Woensdag 5-3-2014 00:00 - 00:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(2)radio_jewelheart.jpg

Waar komen we ons bed voor uit?

Gertjan Eldering is musicus, studiebegeleider van Tibetaans boeddhistisch studiecentrum Jewel Heart en vader. Onlangs nam hij deel aan een interreligieuze gespreksavond in het Huis van Compassie in Nijmegen waarbij de vraag centraal stond “Waar kom jij je bed voor uit?’ Hoe was het voor hem om naast katholieke en moslimgesprekspartners als boeddhist naar voren te treden?


Meditatie op de werkvloer

Nico van Spanje is al zeven jaar particulier schilder. Zijn werkdagen zijn heel wisselend doordat hij verschillende klussen heeft. Het komt weleens voor dat hij stiekem in zijn pauzes mediteert, maar dat is niet altijd mogelijk. Gelukkig kan hij meditatie letterlijk inzetten tijdens het schilderen door zich volledig te concentreren op zijn werk. De rust die meditatie oplevert zorgt er ook voor dat hij is gaan nadenken over zichzelf en het leven.

Een nieuwe serie portretten in samenwerking met de Fontys Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg door Connor Clerx, Ramona Molhoop en Maarten van den Hoven.


De wondere loopbaan van Peter van Loo

Peter van Loo is vanaf zijn vijftiende boeddhist en volgde van Tibet tot Vietnam meditatietrainingen. Van Loo belandde uiteindelijk bij Kruba Chantarang Sri Pikul, abt van de Wat Koo Tao tempel in Chiangmai, in Noord Thailand. Met een zakelijke opleiding in verzekeringen en financieel beheer en ervaring als ontwerper van interieurs en gebruiksvoorwerpen vestigde hij zich in Chiangmai waar hij met zijn import- en exportbedrijf, meubelmakerij en fabriek van trolleys voor vliegtuigen opklom tot een prominent zakenman. Van Loo was ook Nederlands honorair consul van 2010-2012, tot het hem te druk werd waarna door de bezuinigingen het consulaat weer opgeheven werd.
Vanaf september 2013 heeft hij zijn zakelijke belangen afgestoten en richt hij zich weer volledig op het boeddhisme als coach, trainer en meditatieleraar. Fred Gales blikt terug op zijn bijzondere carrière en de kracht van meditatie.