Radio actueel

 

Hemelsbreed

Japanse pelgrimstocht | Mediteren op de werkvloer | Bruto Nationaal Geluk naar Nederland?
Uitzenddatum: Woensdag 12-3-2014 00:00 - 00:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(2)radio_schoutsen_300.jpg

Het verlangen naar de Shikoku

Ohenru Yvonne Schoutsen liep eind vorig jaar een befaamde, eeuwenoude Japanse pelgrimstocht: de Shikoku Ohenro. In 2014 wordt veel aandacht besteed aan de boeddhistische monnik Kōbō Daishi (ook bekend als Kukai), die 1200 jaar geleden de grondlegger was van de tocht. Dit jaar loopt een recordaantal Japanners de tocht langs 88 tempels. Schoutsen licht ons bij over de diepere gronden van de pelgrimage en het Shingonboeddhisme dat de eilandbevolking beoefent.

Schoutsen is ook bezig met een boek over haar tocht, en je kan het steunen via crowdfunding op haar website

Kijk ook naar de documentaire Lopen met Kukai. Jaarlijks volgen meer dan honderdduizend mensen de 1100 kilometer lange, zware route te voet, per fiets, auto of de bus. Wat drijft hen om de hitte, regen en uitlaatgassen te trotseren?
Mediteren op de werkvloer

Deze maand een nieuwe serie portretten van onbekende Nederlandse boeddhisten. Ze komen tot stand in samenwerking met de Fontys Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg. De studenten gingen op zoek naar beoefenaars die meditatie inzetten om hun werk beter te kunnen doen. Vandaag het verhaal van Mette Seidel. Ze speelt cello op professioneel niveau en is elke dag bezig met muziek. Hoewel klassieke muziek geacht wordt ontspannend te werken, heeft zij vooral last van werkdruk. Om toch ergens ontspanning en rust vandaan te halen, is Mette gaan mediteren.

Bruto Nationaal Geluk van Azië naar Nederland?


Hans van Willenswaard van het International Network for Engaged Buddhists en de School for Wellbeing in Thailand was in februari in Nederland. Hij wilde onderzoeken of het mogelijk is om in Den Haag een ‘intercultureel centrum voor spiritualiteit en sociale vernieuwing’ op te richten. Dit zou een soort zusterorganisatie van de School for Wellbeing moeten worden.

Het is een school die het concept van Bruto Nationaal Geluk aanhangt en het boeddhisme ook ziet als een wegwijzer voor een alternatieve sociaal-economische ontwikkeling en een op het algemeen welzijn gerichte publieke sector.