Radio actueel

 

Hemelsbreed

Vervallen boerderijen | Oudste roman ter wereld | Boeddhistische actualiteit
Uitzenddatum: Woensdag 26-3-2014 00:00 - 00:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(2)radio_irk_Beemster_a_300.jpg

Behoud van vergankelijkheid

Op de meeste toeristische ansichtkaarten prijken aantrekkelijke beelden van een bepaalde plek of streek. Maar op de kaarten die zenbeoefenaar Dirk Beemster tegenwoordig rondstuurt, zijn uitsluitend foto’s van bouwvallen te zien.

Groeten uit West-Friesland
staat er op de voorzijde, en op de achterkant, in kleine lettertjes: Stichting Tot Behoud Van De Vergankelijkheid.

Dirk BeemsterDie bouwvallen ontdekte Beemster tijdens zijn vele wandeltochten door het Westfriese land. Hij besloot ze allemaal te fotograferen en heeft inmiddels een verzameling van meer dan honderd exemplaren.

Maar wat wil hij daarmee? Om daar achter te komen, wandelen we met Dirk langs enkele van zijn favoriete bouwvallen. Meer informatie op bouwvallen.eu
De oudste roman ter wereld

KoyaEind vorig jaar verschenen twee interessante werken uit de Japanse literatuur in het Nederlands. Het verhaal van Genji - volgens velen de oudste roman ter wereld - van Murasaki Shikibu en de novelle De heilige van de berg Koya van Kyoka Izumi.

Vertaler Jos Vos woonde zelf jarenlang in Japan en woont en werkt tegenwoordig in Oxford. Voor de presentatie van deze boeken was hij onlangs in Leuven, waar Marlous Lazal met hem sprak in een lokale boekhandel.

Boeddhistische actualiteit

Marlous Lazal blikt terug op de boeddhistische actualiteit van maart.