Radio actueel

 

Hemelsbreed

Japanse grensstenen | Boeddhistisch portret | Airco Caravan
Uitzenddatum: Woensdag 2-4-2014 00:00 - 00:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(2)radio_arno_kuppens_300.jpg

Japanse grensstenen

Tot en met juni staat de Sekimori Ishi centraal in het Leidse Sieboldhuis. In het Nederlands: de grenssteen. Volgens eeuwenoud zen-gebruik worden in Japan één of meerdere stenen kruiselings met touw omwonden en neergelegd in tuinen om aan te geven dat een pad niet toegankelijk is.

In de tentoonstelling geven Europese kunstenaars zoals Arno Kuppens, Régina Le Moigne, Jo Bordouw en Michio Takahashi een moderne kijk op de traditionele Sekimori Ishi.

Boeddhistisch portret

Hoe groot is de stap om jezelf boeddhist te noemen? Voor veel mensen misschien niet iets om lang over na te denken, maar het kan een heel hoge drempel zijn. Zo was het tenminste voor Erwin Waarsing uit Rotterdam. Vroeger vond hij alles wat met religie en spiritualiteit te maken had eng, maar inmiddels is hij onlosmakelijk verbonden aan het Shambalacentrum in Rotterdam.
Een bijdrage van Anouk Kantelberg van de Fontys Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg.

Boeddha in de Linie - Airco Caravan

Airco CaravanIn het tweede deel van de serie Boeddha in de Linie start kunstenaar Airco Caravan haar leven als kluizenaar in Fort Werk aan 't Spoel. Het fort is onderdeel van de Nieuwe Waterlinie, een groot verdedigingswerk in het rivierengebied.

Airco Caravan is bekend van Made in China, haar levensgrote portret van de Dalai Lama.