Radio actueel

 

Hemelsbreed

Raoul Deleo | Boeddhistisch portret | Pelgrimage naar Tibet
Uitzenddatum: Woensdag 23-4-2014 00:00 - 00:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(2)radio_raoul_deleo_300.jpg

Boeddha in de Linie

Raoul Deleo is de derde kunstenaar die aan het project Boeddha in de Linie meewerkt. Na Leen Kaldenberg en Airco Caravan zit hij twee weken in het atelier in Werk aan ’t Spoel, een fort in de uiterwaarden van de Lek. Hoe ondergaat hij de eenzaamheid van het Rivierengebied?

Pelgrimage naar Tibet

Florens van Canstein maakte een unieke bedevaart naar Tibet en schreef er een boekje over: Travelling with the Master, Pilgrimage into the heartland of the Yungdrung Böntradition. Voor deze pelgrimage was hij uitgenodigd door de belangrijkste Bönleraar van dit moment, Yongdzin Lopon Tendzin Namdhak.

Bön is de oorspronkelijke religie van Tibet en heeft grote invloed gehad op het ontstaan van het Tibetaans boeddhisme. In de afgelopen duizend jaar hebben Bön en boeddhisme elkaar beïnvloed en werden er talloze meditatiemethodes ontwikkeld. Tegenwoordig is ongeveer tien procent van de Tibetanen aanhanger van Bön. Menno Bijleveld sprak met Florens van Canstein over zijn reis en de Böntraditie.

Boeddhistisch portret

Theo BerlieTheo Berlie is danser en geeft workshops Tandance. Naast het dansen heeft hij een heel druk leven. Zo werkt hij voor een instelling waar hij jongeren begeleidt naar zelfstandig wonen en is hij af en toe ook DJ. In dans en muziek vindt Theo rust, maar hij was zich er nooit zo van bewust wat voor mediterend effect dat feitelijk op hem heeft.

Een bijdrage van Connor Clerx, Ramona Molhoop en Maarten van den Hoven van de Fontys Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg.