Radio actueel

 

Hemelsbreed

Paul Vleugels | Zijderoute in de Hermitage | Boeddhistisch portret
Uitzenddatum: Woensdag 30-4-2014 00:00 - 00:30 NPO
bekijk podcast
Podcasts

(2)radio_Chenrezig_300.jpg

Paul Vleugels

Begin jaren negentig kwam Paul Vleugels voor zijn studie antropologie terecht in de Tibetaans boeddhistische Sera-kloosteruniversiteit in het zuiden van India. Ver weg van de bezette bergen van Tibet, in een gebied met voornamelijk tropisch oerwoud en Tibetaanse vluchtelingenkampen, houdt men zich in Sera bezig met het bestuderen van de boeddhistische filosofie en de aard van de werkelijkheid. Paul Vleugels raakte zo onder de indruk van wat hij daar meemaakte dat hij ook na afloop van zijn studie jaarlijks naar het klooster terugkeert. Bovendien heeft hij hier in Nederland de stichting Chenrezig opgezet om de mensen in en rondom Sera zoveel mogelijk te ondersteunen.

Zijderoute in de Hermitage

Expeditie zijderouteDe tentoonstelling Expeditie Zijderoute is op dit moment te zien de Hermitage in Amsterdam.

De tentoongestelde stukken werden door Russische archeologen opgegraven en kwamen op die manier in de collectie van de Hermitage in Sint Petersburg terecht.


Boeddhistisch portret

In Maastricht is hij zo langzamerhand een bekende figuur: rattenvanger Fred Verseijden. Het verdelgen van knaagdieren heeft hij inmiddels achter zich gelaten, maar hij vertelt de plaatselijke schooljeugd én de luisteraars van regiozender L1 nog altijd graag over zijn liefde voor de natuur. In onze serie Nederlandse boeddhisten deze week het verhaal van de 55-jarige Verseijden die een - wat hij zelf noem - rariteitenkabinet bijhoudt.

Een bijdrage van Anouk Kantelberg van de Fontys Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg.

Kijk ook naar een reportage over Verseijden gemaakt door RTV Maasticht

 


Kopstukken (6) Fred Verseijden from RTV Maastricht on Vimeo.