Radio actueel

 

Hemelsbreed

Reinier Tilanus | Elze Schollema | Wat is Keltisch boeddhisme?
Uitzenddatum: Woensdag 7-5-2014 00:00 - 00:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(2)radio__Schollema_300.jpg

Elze Schollema

Helemaal in het noorden van Groningen, een kilometer of drie van de Waddenzee, ligt het dorp Usquert. In de Hoofdstraat bevindt zich het garagebedrijf van Elze Schollema, die daarnaast ook poëzie bedrijft en tatoeages zet. Vroeger vocht hij als actievoerder tegen de NAM. Niet geheel wat je zou verwachten van een boeddhist.

Reinier Tilanus

Ton Maas spreekt met Reinier Tilanus, voorzitter van het ontvangstcomité voor het aanstaande bezoek van de Dalai Lama.

Keltisch boeddhisme

Andrew Peers leidde een veelbewogen leven als opstandige punker in zijn geboortestad Nottingham en daarna als monnik in Engelse en Ierse trappistenkloosters, om vervolgens in Nederland te belanden. In de Abdij van Zundert in Brabant beoefende hij acht jaar lang intensief zen, maar in 2011 besloot hij om uit te treden.

 Peers brak met zowel het katholicisme als met zen en sloot zich aan bij het Keltisch boeddhisme. Dat is een nogal onbekende beweging, die in 1989 werd opgericht door John Perks, een voormalig leerling van Chögyam Trungpa rinpoche. Na zijn inwijding als Keltisch boeddhist door Perks keerde Andrew Peers terug naar Nederland en begon in Zutphen met het organiseren van meditatieavonden in naam van “de Orde van de Verlangende Blik”. Maar wat is dat nou eigenlijk: Keltisch boeddhisme?