Radio actueel

 

HEMELSBREED

Bergen en rivieren | Boeddhistisch bloggen | Jotika Hermsen | Dia Huizinga | Zang uit Bhutan
Uitzenddatum: Zaterdag 10-12-2011 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

Bergen en RivierenBoekenrubriek: Bergen en rivieren
Nico Tydeman bespreekt samen met Jacqueline Oskamp het boek Bergen en rivieren van de filosoof Giovanni Rizzuto. Deze laat zien dat de filosofie en het zenboeddhisme elk op hun eigen manier de werkelijkheid proberen te doorgronden. Maar biedt de literatuur ook niet een interessant perspectief?

AvalokiteshvaraPieter Snijders-Mulder, boeddhistisch blogger
Pieter Snijders-Mulder (36) ontwerpt interactieve media en is mede-oprichter van Tegen de stroom in. Bovendien blogt hij regelmatig over zijn ervaringen als boeddhist via tweezenmeesters.blogspot.com. Interactie met gebruikers en het op gang brengen van bewustzijnsprocessen staan centraal in zijn werkwijze. Een bijdrage van Menno Bijleveld.  Aflevering twee van een serie van vier gesprekken met jonge boeddhisten.
Aflevering 1:  Jerry de Groot

Dia HuizingaDia Huizinga en Melanie
In de meeste boeddhistische tradities worden beoefenaars aangemoedigd om elk verlangen of streven los te laten en zo open mogelijk te ’zitten’. Heel anders gaat het er aan toe bij de Nichiren boeddhisten die juist opdracht krijgen een doel te kiezen en zich tijdens het chanten daarop te richten. Dia Huizinga wilde graag vriendinnen worden met de Amerikaanse zangeres Melanie en besloot daarvoor te gaan chanten.

Jotika HermsenDe column
De column van deze week is van Jotika Hermsen, de drijvende kracht achter Sangha Metta.  Deze week hoe het schrijnende levensverhaal van John haar inspireerde tot een nieuwe vredeswens.
De column staat altijd een paar dagen voor de uitzending op onze Facebookpagina.Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Koninklijke zang uit Bhutan
Eind 2008 maakten de Nederlandse folkzangeres Linde Nijland en gitarist Bert Ridderbos een reis over land van Nederland naar Bhutan. Onderweg kwamen ze onder meer door Servië, Iran en Pakistan en maakten ze muziek met traditionele muzikanten.

In Bhutan traden ze zelfs op bij de kroning van de Bhutanese koning, waar ze de bijzondere zangeressen van het trio Druk Yul ontmoetten. Begin november was Druk Yul in Nederland voor een tournee, wederom met Nijland en Ridderbos. Marlous Lazal ontmoet de musici in het Friese dorp Veenwouden, waar ze op 11 november een concert gaven in het historisch cultureel centrum De Schierstins. Marlous Lazal bericht.

Bekijk deze opnames van Nijland, Lhamo Dukpa en Namkha Lhamo in Bhutan:


De agenda
Zondag 11 december
is in Amsterdam een interreligieuze vredesdienst met vertegenwoordigers vanuit hindoeïsme, boeddhisme, zoroastrisme, jodendom, christendom, islam en soefisme. Vanuit het boeddhisme zal Diana Vernooy het woord voeren. De bijeenkomst begint om drie uur en vindt plaats in de doopsgezinde kerk aan het Singel. Een link naar meer informatie en adresgegevens vindt u op onze website. Singel 452, Amsterdam.
www.soefibewegingamsterdam.nl

Vrijdagavond 16 december spreekt Paul van Hooydonck in Antwerpen over de rol van de spirituele leraar. Van Hooydonck verbleef vele jaren in Aziatische kloosters, gaf onderricht inNepal en Sri Lanka en kwam in 2008 terug naar België om het centrum Ehipassiko in Zurenborg op te richten. Zijn lezing vindt vrijdagavond plaats in de Theaterzaal van de Antwerp British School en begint om acht uur. Korte Altaarstraat 9, Antwerpen.
www.antwerpen-meditatie.be

In het weekend van 17 en 18 december zijn in Wormer nieuwe werken te zien van de Tibetaanse kunstenaar Tashi Norbu en zijn collega’s Karma Phuntsok en Edda Scholz. 9 Pillars, de galerie van Tashi Norbu, bevindt zich in Pakhuis het Bassein en is geopend van twaalf tot vier uur ’s middags. Veerdijk 41c, Wormer.
www.tashinorbu.be


Samenstelling: Jacqueline Oskamp, Agnes Sommer, Marlous Lazal en Menno Bijleveld
Presentatie:
Marlous Lazal