Radio actueel

 

Hemelsbreed

Wat nodig is | Amithaba | Mindfulness | Lam Ngo | Nel Houtman
Uitzenddatum: Zaterdag 17-12-2011 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(1)radio_watnodigissel.jpg

Wat nodig is

Volgens recensenten is de nieuwe voorstelling Wat nodig is, die Laura van Dolron schreef, regisseerde en ook speelt, meer een sessie dan theater. Een zensessie, waarin niets doen, aandacht en discipline de sleutelwoorden zijn. Heeft de theaterfilosoof, die eerder Sartre zegt sorry maakte, zich tot het boeddhisme bekeerd? Agnes Sommer sprak met Dolron.

Bekijk de trailer:


Amitabha

Boeddha Amithaba jarig

Rond 11 december wordt de verjaardag van de Boeddha Amitabha gevierd, de Boeddha van het oneindige licht. Amitabha is de belangrijkste Boeddha van de zuiver-landschool, de grootste boeddhistische stroming in China, Japan, Korea en Vietnam.

In het Tibetaans boeddhisme wordt de Panchen Lama gezien als de reïncarnatie van Amitabha en geassocieerd met een lang leven. Ook wordt hij aangeroepen tijdens de Phowa praktijken om het bewustzijn van de stervenden over te laten gaan naar het land van de gelukzaligheid, het westers paradijs. Een kort portret van Amitabha door Fred Gales.

Paul van der Hurk

Mindfulness neurowetenschappelijk bekeken

Paul van den Hurk (29) kwam via de vipassanameditatie in contact met het onderzoek naar de effecten van mindfulness. Hij studeerde biomedische wetenschap en cognitieve neurowetenschap aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en promoveerde onlangs op het proefschrift  ‘On the practise of mindfulness meditation and associated changes in cognition, affect and personality’. (pdf)

Zijn onderzoek toont aan dat mindfulnessmeditatie samenhangt met verbeteringen in aandacht en veranderingen in affect en persoonlijkheid. Menno Bijleveld praat met Paul van den Hurk over vipassana en de bevindingen van zijn onderzoek naar de effecten van mindfulness-meditatie.


DLam Ngoe column

Columnist Lam Ngo deze week over de eurocsisis. Beluister de column al aan paar dagen van tevoren op onze Facebookpagina.
U kunt de tekst ook nog hier lezen.

Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Nel Houtman

Nel Houtman, meer dan ‘dochter van’

Hoe is het om de dochter te zijn van Maarten Houtman (leraar Taozen) en Nora Houtman-De Graaf, die lerares was in de traditie van Tich Nath Hanh?

Zelf ging Nel Houtman in de leer bij Graf Dürckheim en deed aan theater en dans, hypnose en sjamanisme, traumatherapie en wat al niet. In Zwitserland heeft ze haar eigen sangha en een praktijk als ‘Leibtherapeutin’. Agnes Sommer sprak met haar.Samenstelling: Menno Bijleveld, Fred Gales, Peter Meijwes en Agnes Sommer
Presentatie:
Marlous Lazal