Radio actueel

 

Hemelsbreed

Waarom weten we wat we weten over het boeddhisme? | Dorine Esser | Boeddhistisch portret
Uitzenddatum: Woensdag 21-5-2014 00:00 - 00:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(2)radio_gent_300.jpg

Waarom weten we wat we weten over het boeddhisme?

Onder deze titel gaf Claire Maes onlangs een lezing aan de Universiteit van Gent. Hier in het Westen bestempelen wij de rituelen en gebruiken uit de van oorsprong boeddhistische landen nogal eens laatdunkend als ‘volksgeloof’. Hoe is dat zo gekomen? Hoe weten we eigenlijk wat we dénken te weten over het boeddhisme? Claire Maes kijkt met een kritische blik naar de manier waarop het boeddhisme in de negentiende eeuw werd bestudeerd.

Dorine Esser

Dorine EsserZenbeoefenaar Dorine Esser was jarenlang hoofdredacteur van het enige boeddhistische tijdschrift in de lage landen, dat eerst luisterde naar de naam Kwartaalblad Boeddhisme, vervolgens Vorm en Leegte en daarna Boeddha Magazine. Bovendien is ze moeder van een tienerdochter. Allebei rollen waarbij je moet oordelen en leiding geven. Maar is de boeddhistische levenshouding eigenlijk wel handig als je ergens de baas moet spelen?

Tegenwoordig is Dorine vooral actief als lid van Zen Peacemakers Lage Landen.


Boeddhistisch portret

Deze keer het verhaal van Gino van Weenen, een jonge Rotterdammer die niet van het traditionele boeddhisme houdt. Hij is een aanhanger van Dharma Punx van Noah Levine. Hij haalt weliswaar veel uit het boeddhisme, maar de stap om zichzelf boeddhist te noemen blijkt toch te groot...