Radio actueel

 

Hemelsbreed

Spiritueel materialisme | Joost Vrouenraets | Waterkinderen | Annewieke Vroom | Geven en bedelen
Uitzenddatum: Zaterdag 24-12-2011 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(1)radio_joostt.jpg

Themamaand begeerte

December is de maand dat wij elkaar veel kadootjes geven. Extra aandacht deze maand voor het thema begeerte. Niet alleen het verlangen naar spullen komt aan bod, maar ook spirituele begeerte.

Joost Vrouenraets, danser, choreograaf en boeddhist

Via Maurice Béjart kwam danser en choreograaf Joost Vrouenraets (32) in aanraking met het boeddhisme. Het scheelde niet veel of hij was zelfs monnik geworden. In 2008 werd hij onderscheiden met de Prijs van de Nederlandse Dansdagen voor jong en aanstormend choreografisch talent. Eind 2005 richtte hij samen met zijn danspartner Maïté Guérin het Gotra Ballet op. Menno Bijleveld nam een kijkje achter de schermen. Het laatste gesprek in onze vierdelige reeks over jonge boeddhisten.

Verlangen naar verlichting

Wanneer slaat verlangen naar verlichting om in ‘spiritueel materialisme’, zoals Chögyam Trungpa het ooit noemde? En heeft verlichting nog raakvlakken met kerstmis, ofwel het ‘feest van het licht’? Het boeddhistische pad brengt in ieder geval goed nieuws, aldus Tenkei Coppens. Tenkei Coppens staat aan het hoofd van het boeddhistisch centrum Zen River.Annewieke Vroom

De column


De column is deze week van Annewieke Vroom. Ze trekt een parallel tussen de boodschap van de engel Gabriël aan Maria en de vredesboodschap van de bodhisattva.
Beluister de column van tevoren op Facebook.

Pleidooi voor menstruatiebloed

De Japans-Nederlandse pianiste Tomoko Mukaiyama maakte een spectaculaire installatie rond het onderwerp vruchtbaarheid. Deze installatie van duizenden witte jurkjes stelde ze ten toon in een klein dorp in het Noorden van Japan. Regisseur Aliona van der Horst volgde haar met de camera. Donderdag 29 december zendt de VPRO haar film Waterkinderen uit op televisie.

De titel Waterkinderen is de vertaling van de Japanse term ‘mizuko kuyo’, de aanduiding voor miskramen en doodgeboren kinderen. Speciaal voor deze kinderen kunnen in verschillende boeddhistische tempels rituelen worden gehouden. De documentaire is een intiem verslag over moederschap, miskramen, doodgeboren kinderen en menopauze.

Bekijk de trailer:


Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Geven en bedelen
In Zuidoost-Azië zijn monniken gewend om elke ochtend met hun bedelnappen een ronde maken om zo hun dagelijks eten te verzamelen. Voor de dorpelingen geldt dana – vrijgevigheid - als een van de belangrijkste boeddhistische deugden.

Waarom is geven en bedelen in het boeddhisme zo belangrijk? En hoe wordt dit toegepast in de Nederlandse praktijk? Fred Gales vroeg het aan Aad Verboom, vipassanaleraar bij het theravada-centrum Dhammadipa in Amsterdam, en aan zenmonnik Baldwin Schreurs die is verbonden aan centrum De Dharmatoevlucht.

De agenda
Deze week is er geen agenda.