Radio actueel

 

Hemelsbreed

Middeleeuwse nonnen | Essentie van het boeddhisme | Zelfmummificatie | Ferry van Haastert | Boeddhistische leerstoel | Meditatie gevaarlijk?
Uitzenddatum: Zaterdag 7-1-2012 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(1)radio_nuns_300.jpg

Nonnen in de Chinese middeleeuwen

Valentina Georgieva schetst in haar proefschrift zowel het ideaal als de praktijk van het leven van een non in middeleeuws China, maar beschrijft ook de organisatie waarbinnen nonnen werkzaam waren en hun rol in het sociale en politieke leven.

De essentie van het boeddhisme

In de laatste aflevering van Bij nader inzien behandelt Han de Wit de vraag of je over de essentie van het boeddhisme wel spreken kunt.  En zo niet, wat moeten we dan met deze paradox?

Zelfmummificatie

Zelfmummificatie

Sommige monniken in Japan volgen aan het eind van hun leven een speciaal giftig dieet opdat hun lichaam na de dood spontaan mummificeert. Dat roept vragen op over de boeddhistische visie op euthanasie en zelfmoord. Lars Scholten, student Chinees te Leiden, schreef voor zijn bijvak boeddhisme een paper over zelfmummificatie. Fred Gales sprak met hem.

De column

De columns is deze week van Ferry van Haastert. Onze geest ziet overal onderscheid en verschil, maar in werkelijkheid is er slechts variabele eenheid, zoals het magische schouwspel van een kaleidoscoop.

VU krijgt boeddhistische leerstoel

Andre van der BraakOnlangs werd bekend dat de filosoof André van der Braak met ingang van 1 januari is benoemd op de Nicolaas Pierson-leerstoel voor boeddhistische filosofie aan de VU in Amsterdam. In een telefoongesprek licht hij niet alleen zijn eigen benoeming toe, maar ook de bachelor-opleiding boeddhisme die in september van start gaat.
Meer informatie is te verkrijgen op de open dag ‘religie en levensbeschouwing’ op 11 februari en 17 maart.

Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Edel MaexIs meditatie gevaarlijk?
In zijn recente artikel Is meditatie  gevaarlijk? (pdf) waarschuwt psychiater en zenbeoefenaar Edel Maex voor de fysieke en psychische neveneffecten van een intensieve meditatiepraktijk.

Maex: 'Als mensen er aan beginnen om af te komen van wat ze niet mogen zijn, of te worden wat ze zouden moeten zijn, kan meditatie ontaarden in een subtiele vorm van psychisch geweld [...] Mensen zetten zichzelf onder druk en laten zich onder druk zetten. De meditatieoefening is dan de voortzetting van het vanzelfsprekende maar ongenoemde psychisch geweld dat er altijd al geweest is en een grote bron van lijden was, is en blijft.' Marlous Lazal spreekt met Maex.

Samenstelling: Agnes Sommer, Marlous Lazal, Jeanette Werkhoven en Fred Gales
Presentatie: Ton Maas