Radio actueel

 

Hemelsbreed

Noah Levine | Taoïstische t’ai chi | Magie | Jotika Hermsen | Bernhard van den Sigtenhorst Meyer
Uitzenddatum: Zaterdag 14-1-2012 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(1)radio_levine_300.jpg

Het revolutionaire hart van Noah Levine


Noah Levine is een jonge Amerikaanse theravada-leraar die grote aantrekkingskracht heeft op een nieuwe generatie boeddhisten. Zo blies hij het begrip dharma punx nieuw leven in met zijn no-nonsense benadering. Zijn nieuwe boek Het hart van de revolutie verscheen onlangs in een Nederlandse vertaling. Nico Tydeman neemt het onder de loep.
  Meer Levine bij de BOS:
Een radio-interview met Levine uit 2010.
De tv-documentaire Dharma Punx uit 2008

Taoïstische t’ai chi

In november kwamen ruim 250 mensen van over de hele wereld naar een gehucht in Noord-Brabant om daar in een grote schuur taoïstische t’ai chi te beoefenen. Voornamelijk om gezondheidsredenen. Een reportage van Agnes Sommer.

Buddha Magic

Boeddhistische magie

In de boeddhistische landen is magie een wijdverbreid verschijnsel: van amuletten, tatoeages en relieken tot wonderdoende monniken en rondtrekkende asceten – je komt het allemaal tegen.
Door westerse boeddhisten worden deze verschijnselen vaak afgedaan als bijgeloof, maar in Azië is 'Boeddha-magie' populairder dan ooit, met name in de grote steden en onder de hoger opgeleiden.
Ook in Nederland zijn er mensen die hierdoor gegrepen zijn. Rodin van Erven is betrokken bij sak-yant.com en het e-magazine Buddha Magic. Fred Gales sprak met hem over de achtergrond, geschiedenis en gebruiken die samenhangen met de boeddhistische magie maar ook over de handel, het geld en de oplichterij die ermee gepaard gaan.

Jotika Hermsen

De column

In haar column van deze week transformeert Jotika Hermsen het aan miljoenen verknalde vuurwerk tot een glimlach. Beluister de column nu al op Facebook.

Jotika Hermsen is de drijvende kracht achter Sangha Metta.

Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Bernhard van den Sigtenhorst Meyer


EBernard Sightenhorst Meyeren special over de Nederlandse componist Bernhard van den Sigtenhorst Meyer (1888-1953).

Zijn levenspartner, de schrijver/schilder/zanger Rient van Santen, bracht hem in contact met de Aziatische cultuur en het boeddhisme, wat hem inspireerde tot diverse oosters getinte composities zoals Bij den tempel en De verzoeking van de Boeddha.

Agenda
Zondag 15 januari spreekt Erik Bruijn in Amersfoort over zijn ervaringen in Tibet en Mongolië. Hij doet dat om acht uur ’s avonds in De Amershof.
www.erikbruijn.nl

Maandag 16 januari gaat in Den Haag een meditatiecursus voor beginners van start, die wordt begeleid door Varamitra en Corine de Jong. Het gaat om zes avonden die duren van half acht tot tien.
www.bchaaglanden.nl

Dinsdag 17  januari begint In Amsterdam bij het Nyingma Centrum een training met de titel ‘Inner Practice of Work’. Het gaat om de integratie van boeddhistische inzichten in het dagelijks leven. De training wordt gegeven door Joleen Vries. De lessen duren van acht tot half tien ’s avonds.
www.nyingma.nl

Vanaf dinsdag 17  januari begeleidt Irene Kyojo Bakker iIn Groningen een introductiecursus zenmeditatie. Plaats van handeling is het Vipassana Centrum en de cursus omvat vijf avonden die duren van zes tot ongeveer negen uur.
www.zenspirit.nl

Dinsdag 17  januari organiseert Sakya Thegchen Ling in Den Haag een thema-avond over samatha en vipassana. Beide vormen van meditatie worden behandeld en beoefend. De avond begint om half acht.
www.sakya.nl

Woensdag 18  januari beginnen in Nijmegen en Rotterdam introductiecursussen meditatie die worden verzorgd door Rigpa. Het betreft tien avonden die duren van half acht tot kwart voor tien. Nijmegen: 2e Oude Heselaan 178a. Rotterdam: Antony Duyklaan 5-7,
www.rigpa.nl

Donderdag 19  januari organiseert het Nyingma Centrum in Amsterdam een introductiecursus meditatie onder begeleiding van Ans Vos. De cursus omvat vijf lessen die telkens plaatsvinden op donderdagavond van half acht tot tien uur.
www.nyingma.nl

Vrijdag 20  januari geeft Chokling Rinpoche een lezing in Amsterdam. Hij zal spreken in het Tibetaans en wordt simultaan vertaald in het Engels. Middenweg 22, Amsterdam
www.rigdzin.nl

Zaterdag 21  januari verzorgt Fons Martens een introductiecursus boeddhisme bij het Centrum voor Shin-Boeddhisme in Antwerpen. Het gaat om vier zaterdagen en de bijeenkomsten duren van tien tot half een.
www.jikoji.com

Zaterdag 21  januari geeft kunstenaar Tashi Norbu in zijn studio in Wormer een workshop Boeddha schilderen. De bijeenkomst begint om een uur ’s middags en duurt tot zes uur. Pakhuisplein 41, Wormer
www.tashinorbu.be

Samenstelling: Jacqueline Oskamp, Agnes Sommer en Fred Gales
Presentatie:Ton Maas