Radio actueel

 

Hemelsbreed

Geluk in de liefde | Zen in Salland | Spiritueel overwinteren | Annewieke Vroom | Reïncarnatie?
Uitzenddatum: Zaterdag 28-1-2012 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(1)radio_28jan_geluk_300.jpg

Geluk in de liefde


Er wordt veel meer geschreven over de problematische kanten van de liefde dan over de bindende kracht ervan. Jean Pierre van de Ven vindt dat onterecht, juist omdat wij altijd op zoek zijn naar de positieve effecten van liefde. Vanuit zijn praktijk als relatiepsycholoog schrijft hij in zijn boek Geluk in de liefde over de samenbindende kracht van liefde in relaties. Menno Bijleveld betwijfelt of mensen beter af zijn mét dan zonder een relatie.

Zen in Salland

SallandJan Klungers is oprichter van Zen in Salland. Ondanks de spierziekte die hem minder mobiel maakt, organiseert hij regelmatig stiltewandelingen in de natuur. Is de zenbeoefening behulpzaam bij het omgaan met fysieke problemen?

Spiritueel overwinteren in de zon


’s Winters op een ver strand liggen bakken in de zon is niet toereikend om met een voldaan gevoel huiswaarts te keren. Daarom organiseert Paul van Hooydonck spirituele reizen. Peter Meijwes zocht hem op en vroeg hem waarom hij zo'n speciale band heeft met Sri Lanka.

Jizopad

Het Jizopad is een 6000 kilometer lange pelgrimsroute door Europa, die langs verschillende boeddhistische centra voert. Het is een project van zenbeoefenaar Dirk Beemster die de route recentelijk in een handzaam boekje heeft vastgelegd.

Annewieke Vroom

De column


'Schrijf, Annewieke! Je kunt het!' Zo spreekt  Annewieke Vroom zichzelf soms toe tijdens het werken aan haar proefschrift. Het is een van de dingen die ze ooit leerde tijdens een cursus verandermanagement. 

Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Reïncarnatie

Reïncarnatie of wedergeboorte beschouwen sommige westerse boeddhisten als een ‘vrije kwestie’: je gelooft er in of je gelooft er niet in, Naar eigen inzicht. Anderen zijn echter van mening dat het een sine qua non van de boeddhistische leer is.
De vraag is dan: moeten we er klakkeloos in reïncarnatie geloven? Is het boeddhisme niet juist een leer waarbij de ervaring centraal staat? Moedigde de Boeddha ons niet aan alles zelf te onderzoeken en niets zomaar aan te nemen?

Drie leraren van verschillende tradities gaan met elkaar in gesprek. U hoort Jiun roshi van zencentrum de Noorderpoort, Han de Wit van het Shambhalacentrum en Aad Verboom van Vipassanacentrum Dhammadipa.

Agenda

Zondag 29 januari begint in De Roos in Amsterdam een cursus Tibetaanse yoga en meditatie die vijf zondagen duurt. 
www.karnak.nl

Dinsdag 31 januari
gaat in Groningen een vijfdelige introductiecursus zenmeditatie van start die wordt begeleid door Irene Kyojo Bakker. De cursus omvat zowel de basisprincipes van de beoefening als de levensfilosofie van zen. De cursusavonden duren van zes to negen. Een link naar meer informatie en adresgegevens vindt u op onze website. Kamerlingh Onnesstraat 71, Groningen]
www.zenspirit.nl

Donderdag 2 en vrijdag 3 februari
vinden er twee presentaties plaats waar uitleg wordt gegeven over de Soundfulness klankwerk-methode, die gebruik maakt van klankmassages, klankontspanning en klankbehandelingen. Op 8 januari vorig jaar zonden we een interview over Soundfulness uit met klanktherapeut Kees Peters, dat via onze website nog steeds te beluisteren is. De bijeenkomst op donderdag vindt plaats in Deventer en die van vrijdag in Groningen, in beide gevallen ’s avonds van acht tot tien.
Roggestraat 3, Deventer
Grote Kruisstraat 3, Groningen
www.soundfulness.com

Volgend weekend, 4 en 5 februari,
geeft Lama Jigmé Namgyal een tweetal lezingen in Rotterdam. Op zaterdagmiddag behandelt hij de vraag Hoe vind ik innerlijke vrede? en op zondagmiddag gaat het over de bron van onze vreugde. De voertaal is Engels. Op zaterdag duurt de lezing van drie tot half vrijf en op zondag van drie tot half zes.
Briandplaats 21, Rotterdam
Willemskade 25, Rotterdam
www.phuntsokcholing.org

Zaterdag 4 februari
organiseert Zen River in Uithuizen een algemene introductiedag zazenkai, over alle vier de elementen van training. De dag begint om tien uur en duurt tot zes uur. Oldörpsterweg 1, Uithuizen
www.zenriver.nl

Volgend weekend, 4 en 5 februari, organiseert Rigpa In Amsterdam een weekend met als motto Compassion & the City – boeddhisme in het dagelijks leven. De begeleiding is in handen van Maureen Cooper en allebei de dagen duurt het programma van tien tot vijf. Kuipersstraat thv 148, Amsterdam
www.rigpa.nlSamenstelling: Marlous Lazal, Peter Meijwes, Menno Bijleveld, jacqueline Oskamp
Presentatie: Ton Maas