Radio actueel

 

Hemelsbreed

Eenvoudiger leven | Schoonheid van dichtbij | Boeddha in de bajes deel 2 | Lam Ngo | Cybermonnik
Uitzenddatum: Zaterdag 18-2-2012 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(1)radio_maze_300.jpg

Je leven vereenvoudigen

Je hebt een druk leven en wilt je richten op wat echt voldoening geeft. Je wordt geconfronteerd met ontslag of ziekte, verlangt naar ‘quality time’ met de mensen van wie je houdt en hebt behoefte aan innerlijke rust. Allemaal redenen om je leven te willen vereenvoudigen. Maar hoe doe je dat? Nynke Valk geeft trainingen en coacht mensen vanuit haar boeddhistische achtergrond rond de vraag: Hoe kan ik mijn leven vereenvoudigen? Ze praat erover met Menno Bijleveld.

Schoonheid van dichtbij

DKunstfactore overkoepelende organisatie voor de amateurkunsten Kunstfactor is al enige tijd bezig om te onderzoeken in hoeverre amateurkunstenaars zich laten inspireren door hun religieuze of spirituele opvattingen. Op basis van dit onderzoek heeft Gijs van Veldhuizen de tentoonstelling Schoonheid van Dichtbij samengesteld, met werken van zes beeldende kunstenaars uit verschillende religieuze stromingen, waaronder het boeddhisme.
De reizende tentoonstelling is tot de 12de van deze maand te zien in de Openbare Bibliotheek in Den Haag en daarna in Citykerk Het Steiger in Rotterdam en en vanaf 2 april in Museumpark Orientalis in Nijmegen. Fred Gales sprak met  van Veldhuizen over zijn onderzoek en de belangstelling van kunstfactor voor de relatie kunst en religie.

Boeddha in de bajes (3)

In de derde aflevering van een vierdelige serie over gedetineerden die een beroep deden op boeddhistische geestelijke verzorging praat Peter Meijwes met ex-gedetineerde Cor. Hij verbleef zeven jaar ‘binnen’ – zoals hij de cel noemt. Als tegenwicht voor de geestdodende gesprekken die hij dagelijks om zich heen hoorde, vroeg hij om een boeddhistische gesprekspartner.
Lees meer over de serie

Deel 1 op 4 februari
Deel 2 op 11 februari
Deel 4 op 25 februari

De column

Lam NgoLam Ngo staat stil bij de massale rouw om de dood van de Grote Leider van Noord-Korea en legt uit dat veel van de geplengde tranen volgens hem wel degelijk oprecht waren. Het zijn immers de vertrouwelingen of 'vleiers' om de tiran heen die het schrikbewind mogelijk maken en laten voortbestaan.

De column is altijd een paar dagen van tevoren te horen op onze Facebookpagina. Lees de volledige de tekst hier na.

Lam Ngo is vertaler Vietnamees en verbonden aan de Stichting Vietnamese samenwerking.Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Vragen aan de cybermonnik


Maurice KnegtelSinds enkele jaren beantwoordt onze cybermonnik op onze website levensvragen van kijkers en luisteraars. Maar hij doet dat nu ook op de radio. Luisteraars leggen hem per telefoon kwesties voor, waar hij ter plekke op ingaat.

Wilt u zelf uw levensvraag telefonisch aan de cybermonnik stellen? Stuur 'm dan hier in.

Luister naar de drie vragen:Agenda
Zondag 19 februari
is er in Wormer een cursus mandala-schilderen, die wordt begeleid door de Tibetaanse kunstenaar Tashi Norbu. De mandala is een symbolische representatie van de ontwaakte Boeddha en alle Tibetaanse monniken krijgen onderricht in het maken van mandala’s. De cursus vindt plaats in de galerie van Tashi Norbu en duurt van een tot zes uur ’s middags. Een link naar meer informatie en adresgegevens vindt u uiteraard op onze website. Art Studio 9 Pillars, Pakhuisplein 41, Wormer
www.tashinorbu.be

Maandag 20 februari
gaat iIn Amsterdam een cursus van start met als onderwerp het Drievoudige Pad: ethiek, meditatie en wijsheid. Het gaat om vier maandagavonden die duren van half acht tot tien uur. De organisatie is in handen van Triratna. Palmstraat 63, Amsterdam
www.bctriratna.nl

Vrijdag 24 februari
wordt bij Bij Ehipassiko in Antwerpen de film In het spoor van de os vertoond. De film werd gemaakt door Marja Timmer, die na een verblijf van vijf jaar als non in zencentrum De Noorder Poort haar zenweg vervolgt als kunstenaar. De voorstelling begint om acht uur en na afloop zal de filmmaakster vragen uit het publiek beantwoorden. Korte Altaarstraat 19, Antwerpen
www.antwerpen-meditatie.be

Vrijdag 24 februari geven Menno Stom en Ewald Wagenaar  een Workshop van Niks –  in De Roos in Amsterdam.
www.roos.nl


Presentatie: Ton Maas
Samenstelling: Peter Meijwes, Menno Bijleveld, Fred Gales en Jacqueline Oskamp