Radio actueel

 

Hemelsbreed

Tibet | De pater en de dharma | Boeddha in de bajes | Zen voor scholieren | Annewieke Vroom | Tibetanen in ballingschap
Uitzenddatum: Zaterdag 25-2-2012 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(1)radio_logo_ict_300.jpg

Spanningen in Tibet

De afgelopen dagen is een toenemend aantal zelfverbrandingen gemeld in Tibet, waarmee de politieke spanning steeds verder lijkt te escaleren. Tibetanen in Tibet en in de diaspora hebben besloten op 22 februari geen Tibetaans Nieuwjaar (Losar) te vieren. De premier van de Tibetaanse regering in ballingschap, Lobasang Sangay, heeft alle festiviteiten rond het nieuwjaarsfeest Losar afgelast vanwege de kritieke situatie in Tibet. Een gesprek met Lydia Stilma van de International Campaign for Tibet.

Betuig uw solidariteit aan de Tibetanen. Kom in actie en teken de petitie van Save Tibet aan minister Rosenthal.

De pater en de dharma


Kees van den Muijsenberg Kees van den Muijsenberg voelde al heel jong ‘roeping’ en werd pater Capucijn. Na een carrière in die kloosterorde had hij na eigen zeggen eindelijk tijd om zich in de mystiek te verdiepen. Via Jeroen Witkam (ex-abt van het Trappistenklooster te Zundert) kwam hij terecht bij Willigis Jäger. Vorig jaar ontving hij autorisatie en is nu dus dharmaleraar. En nog steeds Capucijn. Hij praat erover met Agnes Sommer.

Boeddha in de bajes (4)

Gerrit heeft last van onrust. Zozeer dat hij ooit een misdrijf beging. Hij kreeg behalve een zware straf ook TBS opgelegd. Tijdens zijn behandeling ontdekte hij dat hij via meditatietechnieken zijn onrust en opkomende agressie kon beteugelen.
In het laatste deel van Boeddha in de Bajes praat Peter Meijwes met Gerrit die in de cel een meditatiecursus volgde, lang voordat er officieel de mogelijkheid kwam om een beroep te doen op boeddhistische geestelijke verzorging.

Lees meer over de serie

Deel 1 op 4 februari
Deel 2 op 11 februari
Deel 3 op 18 februari

Zen voor scholieren

Jaarlijks geeft het Utrechtse Zentrum gastlessen op het Christelijk Gymnasium Utrecht aan derdeklassers. Dit jaar waren er verschillende scholieren zo enthousiast dat ze vroegen of het niet mogelijk was een speciale cursus voor hen op te zetten. Bij de kennismakingsles verzorgd door Ank Bos kwamen zeker tien 14 en 15 jarigen mediteren 'omdat je daar zo lekker rustig van wordt.'
De cursussen bestaan uit vijf lessen, waarin verschillende meditatievormen worden beoefend en kennis wordt gemaakt met basisprincipes uit het boeddhisme.

De Column

Kan ik nog leven zonder te mediteren? vroeg Annewieke Vroom zich onlangs af. Dus besloot ze om zes weken lang proefverlof te nemen van de formele beoefening. Hoe dat haar afging, vertelt ze in haar nieuwe column voor Hemelsbreed.

Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Tibetanen in ballingschap

AKhorlol meer dan vijftig jaar zijn grote aantallen Tibetanen op de vlucht voor de Chinese onderdrukking in hun vaderland. In Nederland is veel sympathie voor de Tibetanen in ballingschap, maar toch is uiterst moeilijk om in ons land politiek asiel te krijgen. Met als gevolg dat nu een vijftigtal Tibetanen illegaal door Nederland zwerft.

De Stichting Khorlo, die zich het lot van deze vluchtelingen aantrekt, meent dat de Nederlandse overheid ten onrechte het beeld schetst dat de vluchtelingen veilig kunnen terugkeren naar Tibet. Fred Gales spreekt met Yolanda Simon van stichting Khorlo, de twee illegale Tibetanen Tenzin en Tsering en hun juridische adviseur Mariet Baaij.


Agenda
De komende weken wordt elke woensdag in Amsterdam een guru-puja opgedragen aan Lama Geshe Konchog Lhundup, die vorige week vrijdag in Venray overleed. De bijeenkomsten vinden plaats in het Maitreya Centrum aan de Brouwersgracht en beginnen om acht uur ’s avonds. Brouwersgracht 157-159, Amsterdam]
www.maitreya.nl

Vrijdag 2 maart gaat in Antwepen de vierdelige lezingencyclus 'Commentaren op de verzen van de leer.' van André Baets van start. Aangemoedigd door zijn leraar, Pali-canonvertaler Rob Janssen, probeert Baets in zijn voordrachten de oude boeddhistische teksten voor een breed publiek toegankelijk te maken. De lezingen vinden plaats in de Theaterzaal van de Antwerp British School en beginnen steeds om acht uur. Korte Altaarstraat 19, Antwerpen
www.antwerpen-meditatie.be

Zaterdag 3 maart organiseert het Centrum voor Shinboeddhisme in Antwerpen een cursus getiteld ‘Gerust in huis’. Willy de Waard zal er praktische adviezen geven over hoe we ons huis gezonder en veiliger kunnen maken. Pretoriastraat 68, Antwerpen
www.jikoji.com

Presentatie: Ton Maas
Samenstelling: Peter Meijwes, Sarah Marijnissen, Marlous Lazal en Fred Gales