Radio actueel

 

Hemelsbreed

Judo voor de buurt | dominee op het kussen | Angulimala | Ferry van Haastert | Contemplatief luisteren
Uitzenddatum: Zaterdag 3-3-2012 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(1)1radio_PactOpZuid_300.jpg

Thema: geweld en geweldloosheid in het boeddhisme

Om boeddhisten hangt vaak een aura van vredelievendheid: ze zitten rustig te mediteren op hun kussentje, ze proberen letterlijk geen vlieg kwaad te doen en ondergaan gelijkmoedig de agressie van anderen – zoals de dalai lama al jaren demonstreert. Maar is het echt zo simpel? Deze maand besteden we op allerlei manieren aandacht aan het thema ‘geweld en geweldloosheid in het boeddhisme’.

Judo voor een betere buurt

De Rotterdamse filosoof Henk Oosterling heeft een warm hart voor vechtsport. In de Vogelaarwijk Rotterdam-Zuid is vechtsport zelfs onderdeel van een sociaal politiek project: Pact op Zuid. Op basisschool de Bloemhof wordt naast koken, tuinieren en filosoferen ook judo onderwezen. Met als achterliggende bedoeling de relaties van het kind met de wereld om hem heen te versterken. Agnes Sommer in gesprek met Oosterling.

Een dominee op het kussen

Florus KruyneFlorus Kruyne werkt als remonstrants predikant in Utrecht en beoefent al sinds de jaren tachtig vipassanameditatie. Hij is ook mindfulnesstrainer en geeft voor de remonstrantse gemeenschap in de regio Utrecht regelmatig meditatiecursussen. Binnenkort gaat hij met een groep cursisten op retraite naar Bita in Roemenië. Daar wordt naast vipassana ook yoga en dansmeditatie beoefend. Fred Gales praat met Kruyne over remonstrantse vrijzinnigheid en over de niettemin ongewone combinatie van christendom en boeddhisme.

Het verhaal van Angulimala

AngulimalaAngulimala is een levensverhaal uit de Theragatha. Het gaat over een genadeloze struikrover die al 999 mensen heeft vermoord. Van al zijn slachtoffers heeft hij een vinger afgesneden en aan een snoer geregen dat hij als halsketting draagt. Hij wil nog één vinger bemachtigen en komt dan toevallig de Boeddha tegen. Een verhaal door Bert Bos.

Column

Ferry van Haastert vraagt zich af of het mogelijk is om zonder aardse verlangens door het leven te gaan. Zoals gewoonlijk een paar dagen voor de radio-uitzending al te beluisteren:

Radiocolumn Ferry van Haastert 4 maart 2012 - Verlangen zonder lijden? by bosrtv

Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Contemplatief luisteren
Peter LiebersonMuziekliefhebber en boeddhist Jan van Bolhuis ziet contemplatief luisteren – of ‘luisteren met je hart’, zoals het ook wel wordt genoemd, als training om met je zintuigen te werken. Dat laat hij ervaren aan de hand van The Six Realms (De zes rijken), een compositie van Peter Lieberson, geschreven in opdracht van cellist Yo-Yo Ma.

Het stuk is een afspiegeling van Liebersons jarenlange boeddhistische training en is vernoemd naar een van de kernleringen van het Tibetaans boeddhisme. Het verbeeldt de zes manieren waarop wij als mens reageren op de wereld om ons heen. In een bijdrage van Sarah Marijnissen neemt Jan van Bolhuis de luisteraar mee op zoek naar zuiver waarnemen.

Agenda
Zondag 4 maart vindt in Brussel een Tibetaanse culturele dag plaats, georganiseerd door het Tibetan Cultural Center Belgium. Dat gebeurt in Zaal ‘Le Cercle’ aan de Doyen Boonestraat 6 in Etterbeek. Er zijn Tibetaanse hapjes, traditionele zang en dans uit verschillende provincies van Tibet en een korte film over een Tibetaanse nomadenfamilie. Het programma begint om twaalf uur ’s middags en duurt tot vijf uur.
http://www.tibetcultur.be

Dinsdagavond 6 maart
organiseert het Nyingma Centrum aan de Reguliersgracht 25 in Amsterdam een training met als motto ‘Inner Practice of Work’. Onder leiding van Joleen Vries zal worden behandeld hoe je de boeddhistische beoefening stap voor stap kunt integreren in het dagelijks leven. Het gaat om een tweewekelijkse cursus van tien bijeenkomsten, die duren van acht tot half tien ’s avonds.
http://www.nyingma.nl

Zaterdag 10 maart is er in Den Haag een vredestocht ter herdenking van de Tibetaanse volksopstand, georganiseerd door de Tibetaanse gemeenschap in Nederland, de Tibet Support Groep en de International Campaign for Tibet. De tocht begint bij het Stationsplein (Den Haag CS) en eindigt rond vier uur bij de Chinese ambassade aan de Adriaan Goekooplaan 7. Vanuit Amsterdam rijden er speciale bussen naar Den Haag en terug, die vertrekken bij het Victoriahotel aan het Damrak, hoek Prins Hendrikkade. Hiervoor kunt u zich opgeven via info@tibet.nu
http://www.savetibet.nl


Presentatie: Marlous Lazal
Samenstelling:  Agnes Sommer, Fred Gales, Jeanette Werkhoven en Sarah Marijnissen