Radio actueel

 

Hemelsbreed

Boeddhistische hel | Nietskunner | Vechtsport | Jotika Hermsen | Boeddhistische bisschop
Uitzenddatum: Zaterdag 10-3-2012 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(2)radio_hel_med.jpg

Thema: geweld en geweldloosheid in het boeddhisme

Om boeddhisten hangt vaak een aura van vredelievendheid: ze zitten rustig te mediteren op hun kussentje, ze proberen letterlijk geen vlieg kwaad te doen. Maar is het echt zo simpel? Deze maand besteden we op allerlei manieren aandacht aan het thema ‘geweld en geweldloosheid in het boeddhisme’.

Het neerwaartse pad

Het neerwaartse pad, Niraya of Naraka, zou je met enige fantasie de boeddhistische variant van de hel kunnen noemen. Wie tijdens zijn leven willens en wetens kwaad heeft gedaan, gaat er na zijn door heen: de slechterik ondergaat allerlei kwellingen zoals gekookt worden in hete olie, of telkens opnieuw vermorzeld worden tussen grote maalstenen.
In Azië weet de gemiddelde gelovige precies welke kwelling bij welke slechte daad hoort, maar in het Westen krijgt dit aspect nauwelijks aandacht. Hoog tijd dus voor een beknopte inleiding tot de boeddhistische hel, verzorgd door Fred Gales.

Boekenrubriek: Nietskunner

HNietskunneroe te leven in tijden van oorlog en chaos? Dat is de hoofdvraag in een recent vertaalde taoïstische tekst uit de tijd van de Tang-dynastie. In de boekenrubriek praat Nico Tydeman met Jacqueline Oskamp over Wunengzi of Nietskunner.

Beoefening in krijgstenue

Vechten is geweld en dus vechten boeddhisten niet. Maar waarom is boeddhistische vechtsport dan zo populair? Met zwaarden zwaaiende zenmeesters en stenen verbrijzelende Shaolinmonniken zijn slechts twee voorbeelden van krijgshaftige beoefening. Peter Meijwes gaat op bezoek bij een school voor oosterse vechtsport om te zien of er achter al dat geweld nog iets boeddhistisch te ontdekken valt.

Column


Zijn wij met onze moderne levensstijl niet zowel slachtoffers als daders van sluimerend geweld? Jotika Hermsen staat in haar column voor Hemelsbreed stil bij ons maandthema 'Boeddhisme en geweld(loosheid).


Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Andrew Peers op de keltische toer

Andrew PeersAndrew Peers was ooit een punker uit Nottingham. Hij bracht twintig jaar door in trappistenkloosters in Ierland, Engeland en Nederland. Tot voor kort wist hij het leven als trappist te combineren met intensieve betrokkenheid bij Maha Karuna Ch’an - de leerlingen van zenmeester Ton Lathouwers.

Een jaar geleden vloog hij naar de Verenigde Staten en keerde terug als Keltisch boeddhistische bisschop van Ierland, met als gevold dat de katholieke kerk hem met klem verzocht uit te treden.

Inmiddels heeft bisschop Peers The Order of the Longing Look, oftewel de Orde van de Verlangende Blik opgericht. Agnes Sommer praat met hem over zijn Keltische avontuur.

Agenda
Maandag 12 maart zal Lama Geshe Pema Dorjee in Hilversum spreken over bewust ouderschap. Hoe vind je de juiste balans tussen het beschermen van je kinderen en hun voorbereiding op de uitdagingen van het leven? De Engelstalige lezing vindt plaats in de Yoga Studio aan de Bergweg 51 en begint om half tien ’s ochtends.
Stuur voor informatie en aanmelding een mail aan stichting.tarabodong@gmail.com.

Maandag 12 maart organiseert het European Zen Center in Amsterdam een informatieavond over de introductiecursus zenmenditatie die op 19 maart van start gaat. De avond begint om zeven uur. U vindt het European Zen Center aan de Valckeniersstraat 35.
zen-deshimaru.nl


Woensdagavond 14 maart geeft Erik Bruijn in Amersfoort een lezing over het Tibetaanse Dodenboek. Dat gebeurt in de Amershof en de aanvang is acht uur.
erikbruijn.nl

Woensdagavond 14 maart
organiseert de Stichting Tara Bodong een avond om informeel kennis te maken met Lama Geshe Pema Dorjee, die zal vertellen over zijn leven in ballingschap en zijn liefdadigheidswerk. De avond vindt plaats bij mevr. Fleming aan het Stichts End 90 en begint om half acht.
Graag vooraf reserveren door een mail te sturen aan stichting.tarabodong@gmail.com

Donderdag 15, vrijdag 16 en zaterdag 17 maart zal Lama Geshe Pema Dorjee nog een drietal lezingen geven. Donderdag spreekt hij in Hilversum over Karma en wedergeboorte (Yoga Studio, Bergweg 51, 19.30-21.30 u.), vrijdag nogmaals in Hilversum over verandering als kans of uitdaging (Violenschool, Rembrandtlaan 30, 20.00-22.00 u.) en op zaterdag in Bussum over de vraag wat mededogen betekent (Squash & Wellness, Struikheiweg 16, 15.00-16.30 u.).
Informatie en aanmelding via stichting.tarabodong@gmail.com

Vrijdag 16 maart verzorgt mindfulnesstrainer Edel Maex in Eindhoven een workshop met als titel ‘Is meditatie gevaarlijk?’. Hij zal daarbij ingaan op mogelijke lichamelijke en psychische klachten, maar op valse verwachtingen en op de helende krachten van meditatie. De workshop begint om half tien ’s ochtends en duurt tot ongeveer half vijf. Plaats van handeling is het Kwan Yin Huis aan de Koenraadlaan 102A.
kwanyinhuis.nl

Samenstelling: Agnes Sommer, Jacqueline Oskamp, Fred Gales en Peter Meijwes
Presentatie: Marlous Lazal