Radio actueel

 

Hemelsbreed

Boeddhisme geweldloos? | Christiaan Zandt | Rigpa | Lam Ngo | Zen en de zingende vis
Uitzenddatum: Zaterdag 17-3-2012 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(1)radio_van_dervelde_300.jpg

Thema: geweld en geweldloosheid in het boeddhisme

Om boeddhisten hangt vaak een aura van vredelievendheid: ze zitten rustig te mediteren op hun kussentje, ze proberen letterlijk geen vlieg kwaad te doen. Maar is het echt zo simpel? Deze maand besteden we op allerlei manieren aandacht aan het thema geweld en geweldloosheid in het boeddhisme.

Hoe geweldloos is het boeddhisme?


Van de grote levensbeschouwelijke tradities heeft het boeddhisme de meest geweldloze reputatie. Toch is de geschiedenis van het boeddhisme doortrokken van geweld. Zo beschikte de vijfde dalai lama bijvoorbeeld over grote legers, die hij regelmatig inzette. Hoe zit het met die vredelievende reputatie van het boeddhisme? Peter Meijwes vraagt het aan Paul van der Velde, hoogleraar hindoeïsme en boeddhisme aan de Radbouduniversiteit in Nijmegen.
Volgens hem hebben we die vreedzame reputatie van het boeddhisme te danken aan de westerse theosofen. Eind 19 eeuw ontdekten zij het boeddhisme en poetsten het op tot een ideaal gedachtengoed waarin geweld tot het verleden behoorde.

Een ontwapenende glimlach

DChristiaan Zandtat woorden even hard kunnen aankomen als een fysieke dreun is een open deur van jewelste. Maar hoe voorkom je verbaal geweld? Goed luisteren en jezelf kunnen uitdrukken zijn volgens coach Christiaan Zandt de twee pijlers van geweldloze communicatie. Vorige maand werd er in Rotterdam een heel festival aan gewijd. Jeanette Werkhoven nam een kijkje op het Festival voor Geweldloze Communicatie in Rotterdam.
Zie ook onze uitzending van 21 nov 2009 met Marshall
Rosenberg
(foto: Jeanette Werkhoven)


Rigpa voor jongeren

Wim MarseilleKinderen van boeddhistische ouders voelen zich vaak anders. Om die reden biedt Rigpé Yéshé - onderdeel van  de Tibetaanse organisatie Rigpa - speciale kinderprogramma’s aan, waarin ‘herkenning’ een belangrijke rol speelt. De kleintjes leren een paar minuten mediteren, de pubers kunnen onderling over hun ouders klagen.
Menno Bijleveld woonde vorige maand zo’n familiedag bij, getiteld  'Niet te losjes, niet te strak'. Op het ijs van het Amsterdamse Sarphatipark spreekt hij met initiator Wim Marseille.

Column

In de media horen we vooral dat Vietnam zijn grenzen steeds verder opent en betere betrekkingen met bijvoorbeeld Nederland nastreeft, maar hoe zit het met de mensenrechten? Daarover is Lam Ngo nog altijd niet te spreken.

De column is altijd een paar dagen van tevoren te horen op onze Facebookpagina. Lees de volledige de tekst hier na.

Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Zen en de zingende vis


Zingende visEen gesprek met gitarist en yogadocent Jan Kuiper (The Five Great Guitars, The Jungle Warriors Band en Three of a Kind) over zijn boeddhistische inspiratie, zijn laatste voorstelling Zen en de zingende vis en het effect van de yogabeoefening op zijn gitaarspel.

‘Ik begon op mijn vijftiende en was op mijn twintigste al professioneel gitarist. In de afgelopen 38 jaar heb ik geleerd dat gitaarspelen een nooit voltooid proces van oefenen is en ben ik me bewust geworden van het feit dat de allerbeste muziek gemaakt wordt zonder inbreng van het ego.’

Agenda
Zondag 18 maart
geeft Lama Karta in Amsterdam een lezing getiteld ‘De dood in dit leven’. Volgens het boeddhisme is de dood namelijk een wezenlijk onderdeel van het leven. De lezing, die duurt van twee tot vier ’s middags, wordt gehouden in het Tibetaans met simultaan vertaling naar het Nederlands. Plaats van handeling is het Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover, Kruislaan 124, Amsterdam.
www.totzover.nl

Zondag 18 maart spreekt Amnyi Trulchung Rinpoche in het Limburse Klimmen over de Vier Edele Waarheden. De lezing is in het Engels en zal duren van tien tot half drie. Locatie is zaal Keulen aan de Schoolstraat 3.
www.amnyitrulchung.org

Zondag 18 maart organiseert het European Zen Center in Amsterdam een gratis informatiebijeenkomst over de introductiecursus zenmeditatie die op maandag 19 maart begint. De bijeenkomst van zondag begint om half twee en de vijf cursusavonden beginnen telkens op maandag om zeven uur. U vindt het centrum aan de Valckeniersstraat 35.
www.zen-deshimaru.nl

Dinsdag 20 maart spreekt Lama Karta in Vorstenbosch over het lijden, de eerste van de Vier Edele Waarheden. Deze lezing is in het Engels maar wordt ook in het Nederlands vertaald. De aanvang is acht uur ’s avonds en de locatie Karma Eusel Ling, Heuvel 1.
www.karmaeuselling.nl

Woensdag 21 kaart is Amnyi Trulchung in Huis ter Heide, waar hij zal spreken over de Medicijnboeddha. Het programma, dat duurt van vijf uur ’s middags tot half negen ’s avonds, omvat ook een lichte maaltijd. Adres: Alexanderweg 54b.
www.amnyitrulchung.org

Vrijdag 23 maart doet Amnyi Trulchung Almere aan voor een lezing naar aanleiding van de geschriften van Shantideva. De lezing vindt plaats in de Vrije School aan de Lierstraat 7 en begint om half acht ’s avonds.
www.amnyitrulchung.org

Vanaf vrijdag 23 maart verzorgen Anne Kleisen en Gert-Jan Mulder een introductietraining ‘Zen en je dagelijks leven’. Ze doen dat in Yoga & Dansstudio Rasalila aan de Tweede Kostverlorenkade 67 in Amsterdam. Het gaat om vijf bijeenkomsten die duren van drie tot vijf ’s middags.
Stuur voor meer info een mailtje aan gertjan_mulder@planet.nl

Vridag 23 tot en met en zondag 25 maart zal Choeling Tulku Rinpoche in Amsterdam onderricht geven over de stadia van het pad, naar aanleiding van The Sacred words of Manjushri. De bijeenkomsten vinden plaats in Centrum Rigdzin aan de Middenweg 22. Op vrijdagavond begint het programma om acht uur ’s avonds en op zaterdag en zondag duren de bijeenkomsten van half tien tot vijf.
www.rigdzin.nl

Zaterdag 24 en zondag 25 maart geeft Amnyi Trulchung nog twee lezingen in Rotterdam. Dan gaat het om ons streven om gelukkig te zijn en vrij van lijden. De bijeenkomsten vinden plaats in het Rotterdam Buddhist Centre aan de Schiekade 538 en beginnen zaterdag om drie uur en zondag om twaalf uur.
www.amnyitrulchung.org

Zaterdag 24 en zondag 25 maart
begeleidt Rob Preece in Wageningen een seminar over de raakvlakken tussen Jungiaanse psychologie en Tibetaans boeddhisme. Hij doet dat bij Traininscentrum Kenkon aan het Nieuwe Kanaal 11. Het programma begint zaterdag om tien uur ’s ochtends en duurt tot zondagmiddag vijf uur.
www.kenkon.org

Zondag 25 maart
organiseert de Rotterdamse Sangha een Film- en Meditatiemiddag in Theater Maatwerk, Willem Buytewechstraat 42 te Rotterdam. De bedoeling is belangstellenden een indruk te geven van Boeddhisme in de traditie van de Vietnamese leraar Thich Nhat Hanh. De duur van het programma is van 14:00 tot 16:00 uur en de toegang bedraagt € 5,00.
www.rotterdamsesangha.nl

Presentatie: