Radio actueel

 

Hemelsbreed

Geweld in games | Zelfverbranding | Maanhoeve | Column | Vega of niet?
Uitzenddatum: Zaterdag 24-3-2012 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(1)radio_manhunt_300.jpg

Thema: geweld en geweldloosheid in het boeddhisme

Om boeddhisten hangt vaak een aura van vredelievendheid: ze zitten rustig te mediteren op hun kussentje, ze proberen letterlijk geen vlieg kwaad te doen. Maar is het echt zo simpel? Deze maand besteden we op allerlei manieren aandacht aan het thema ‘geweld en geweldloosheid in het boeddhisme’.

Geweld in games en tekenfilms

Wat doe je als boeddhistische ouder als je zoon thuis komt met Manhunt 2, een game waarin je je slachtoffers moet vermoorden onder invloed van drugs? Alle andere jongens uit de klas spelen het immers ook… Ellen Neeve is zenboeddhist en moeder van drie kinderen. Haar oudste zoon Jim is verslingerd aan oorlogsgames zoals ‘Call of duty’ en Ellen heeft het daar moeilijk mee. Ga je proberen dat soort gewelddadige spelletjes uit je huis te verbannen, koste wat kost? Zou je kunnen proberen je kids aan het mediteren te krijgen? Of ga je het geweld in jezelf onderzoeken? Een reportage van Marlous Lazal.

Zelfverbranding in Tibet

Steeds vaker krijgen we te horen dat alweer een Tibetaanse monnik zichzelf in brand heeft gestoken uit protest tegen de Chinese overheersing. Hoe komt iemand ertoe om over te gaan tot zo’n gruwelijke daad? Joop de Jong is hoogleraar in de transculturele psychiatrie. Volgens hem staat het boeddhisme ambivalent tegenover zelfverbranding. Aan de ene kant is alle geweld verboden, dus ook zelfdoding. Aan de andere kant is zelfverbranding een terugkerend thema in de boeddhistische mythologie. Daardoor is het een daad met een hoge symbolische waarde geworden. Menno Bijleveld praat met hem.

maanhoeve

De Maanhoeve

Exloërveen in de Drentse veenkoloniën is een van de stilste plekken van ons land. Daar staat De Maanhoeve , een meditatieboerderij die wordt gerund door Wim Heusinkveld en Ida te Lindert. ‘Schoffelen in aandacht’ gaat er hand in hand met psychotherapie en meditatie. Fred Gales praat met Wim en Ida over Thich Nath Hanh, over mediteren met kinderen en over het borstelen van de varkens.

Column

De taal van de hyena afleren en je die van de giraffe eigen maken. Dat is de uitdaging die columnist Annewieke Vroom zich stelt, in navolging van Marshall Rosenberg. Hoe dat niet altijd meevalt, maakt ze duidelijk aan de hand van een fragment uit een conversatie tussen jong geliefden op een feestje. 

Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Hoe bevrijdend is het eten van vlees?

Disscusie!Wie de bodhisattvagelofte aflegt, spreekt de wens uit alle wezens te bevrijden. Een nobel streven, maar om zelf te overleven zullen we andere wezens van het leven moeten beroven, ook als we ons beperken tot plantaardig voedsel.

Maar is het doden of laten doden van levende wezens ook echt strijdig met de wens ze te bevrijden? Een studiogesprek met vegetarische en vleesetende beoefenaren: Lisette Kreischer, is veganiste en schreef het boek Veggie in pumps. Rita Meijer probeert haar vleesconsumptie te minderen. Ontbijtkok Egon Hanfstingl is al jaren vegetariër en Frank Uyttebroeck was het ooit ook – streng zelfs - maar inmiddels niet meer.

Agenda
27 maart - 15 april Bezoek Tulku Lobsang Rinpoche. Alle bijeenkomsten zijn Engelstalig, maar voor een vertaling kan worden gezorgd.
Dinsdag 27 maart
10.00 - 16.30 u. Workshop Tog Chöd. Sportcomplex de Hilt, Hasselaarlaan 1c, Eemnes.
Woensdag 28 maart  20.00 u. Lezing over de kracht van liefde. Centrum de Open Ruimte, Josephine Bakerstraat 40, Almere.
Woensdag 28 maart
10.00 u. Workshop Tonglen. Centrum de Open Ruimte, Josephine Bakerstraat 40, Almere.
Donderdag 29 maart 10.00 u. Workshop Lu Jong (Tibetaanse vorm van helende yoga).  Heart to Heart. Amersfoortse straatweg 180, Huizen.
Zaterdag 31 maart 10.00 u. Lezing over de kracht van liefde. Centrum voor Natuurgeneeswijze, Ter Apel.
http://www.tulkulobsang.org

Zondag 25 maart 15.00 u. Lezing Lama Jigmé Namgyal over verantwoordelijkheid nemen voor je handelingen. Wereldmuseum, Willemskade 25, Rotterdam. http://www.phuntsokcholing.org

Maandag 26 maart - vrijdag 30 maart  retraite De helende kracht van meditatie, speciaal bedoeld voor vrouwen met kanker. Begeleiding: Inez Roelofs en Nynke Humalda. Aanvang maandag 16.00 u., einde vrijdag 11.00 u. Emmausklooster in Velp bij Grave.
http://www.wingerdleiden.nl