Radio actueel

 

Hemelsbreed

Lathouwers over lijden | Integrale zen | Boeddhisme vrouwvriendelijk? | Ferry van Haastert | Non-agressie geweldloos?
Uitzenddatum: Zaterdag 7-4-2012 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(1)11TonLathouwersLL300.jpg

Het geloven voorbij (deel 1)

Bijna alle boeddhisten in het westen hebben een christelijke opvoeding meegekregen. Sommigen hebben definitief gebroken met die achtergrond, anderen koesteren nog altijd hun christelijke wortels. Vandaag starten we een zesdelige serie waarin Jeanette Werkhoven met prominente boeddhisten praat over hun religieuze pad. Hebben zij in het boeddhisme gevonden wat ze in het christendom misten? In Het geloven voorbij hoort u vandaag als eerste chan-leraar Ton Lathouwers.

In deze eerste aflevering van de serie Het geloven voorbij spreekt Jeanette Werkhoven met Ton Lathouwers (emeritus hoogleraar Slavische talen en zenleraar) over het lijden. Als kind kreeg Lathouwers een katholieke opvoeding bij de jezuïeten. Zij dreigden met hel en verdoemenis. ‘Een God die sommige mensen afwees’ was voor hem zo’n onverdraaglijke gedachte, dat hij op zoek ging naar andere religieuze visies. Via Dostojevski kwam hij bij het boeddhisme terecht, waar ‘niemand eruit kan vallen’. Tegenwoordig is hij werkzaam bij Maha Karuna Ch'an.
(foto: Jeanette Werkhoven)

http://www.boeddhistischeomroep.nl/uploadedImgs/integrale_zen_meds.jpg

Integrale zen

In 2006 richtte Maurice Knegtel (ook bekend als cybermonnik) de Stichting Izen op om zijn onderzoek naar de integratie van zen in het dagelijks leven en het dagelijks leven in zen gestalte te geven. Het verhaal achter Izen is onderdeel geworden van Knegtel's boek Integrale zen. De fragmenten in het boek zijn de basis voor beschouwingen over zen, de vier edele waarheden en ons dagelijks leven als spirituele oefening. Menno Bijleveld sprak met Knegtel over zen en het dagelijks leven.

Boeddhisme vrouwvriendelijk?

Het boeddhisme wordt vaak gezien als een vrouwvriendelijke religieuze stroming. Maar klopt dat beeld ook? Maruja Bredie deed voor haar studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen onderzoek naar de rol van de vrouw in boeddhistisch Thailand. Ze vertelt haar bevindingen aan Peter Meijwes.

Het lijden verlicht

Het lijden verlicht

Het lijden verlicht – zo heet de expositie die op 6 april in Den Bosch werd geopend ter gelegenheid van de Paasdagen. Een gesprek met een van de kunstenaars, Annette Polman.


Column

Ons land schijnt 160 comateuze patiënten te tellen, maar columnist Ferry van Haastert houdt het liever op zestien miljoen, uitgaande van de definitie dat een comapatiënt niet meer reageert op externe prikkels en oog- en ander contact het liefst vermijdt. Maar hoe kom je van zo'n vrijwillige coma af, als je het al wilt?


Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Is non-agressie altijd geweldloos?

Mary FahrenfortIn het boeddhisme geldt agressie als een van de drie vergiften, een van de drie emoties die ons bestaan ontregelen. Maar helaas hebben we op gezette tijden allemaal te kampen met agressie en boosheid.

In de laatste aflevering van ons maandthema Geweld en geweldloosheid in het boeddhisme een gesprek met Mary Fahrenfort van Shambhala. Zij staat in de traditie van de Tibetaanse leraar Chögyam Trungpa, die duidelijke opvattingen had over geweld en agressie. Sarah Marijnissen zocht Fahrenfort op en viel met de deur in huis: wat is agressie?

De agenda
Woensdag 11 april 20.00-22.00 u.
Lezing "Boeddhisme, geneeskunde en psychotherapie".
Door Erik Bruijn.
De Amershof, Snouckaertlaan 11, Amersfoort.
http://www.erikbruijn.nl

Donderdag 12 april - donderdag 24 mei 18.30-20.00 u. Introductiecursus mantra-meditatie.
Begeleiding: Elske van de Hulst.
Nyingma Centrum, Reguliersgracht 25, Amsterdam. 
http://www.nyingma.nl

Vrijdag 13 april 10.00-15.30 u.
Training "Hoe kan ik mijn leven vereenvoudigen".

Begeleider: Nynke Valk.
De Heldere Spiegel, Amsterdam Watergraafsmeer (vlak bij Amstelstation). 
http://www.dehelderespiegel.nl

Vrijdag 13 april 17.00-18.15 u.
Fotopresentatie "Met Tibetan Aid Project naar Nepal".

Guusje Ebbens en Pauline Bonthuis vertellen over deze bijzondere reis aan de hand van foto's van Anne Osigna.
Nyingma Centrum, Reguliersgracht 25, Amsterdam.
http://www.nyingma.nl

http://www.tibetan-aid.nl

Zaterdag 14 april 10.00-16.30 u. Workshop "Je innerlijke leraar".
Begeleiding: Tulku Lobsang Rinpoche.
Theosofisch Centrum, Meentweg 9, Naarden.
Taal: Engels, vertaling indien gewenst.

http://www.tulkulobsang.org