Radio actueel

 

Hemelsbreed

Frits Staal | Mystiek | non-theïsme | Jotika Hermsen| De Dood Leeft!
Uitzenddatum: Zaterdag 14-4-2012 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(1)radio_frits300.jpg

In memoriam Frits Staal

Afgelopen februari  overleed filosoof en Aziëkenner Frits Staal (81). Hij was hoogleraar in Amsterdam en later in Berkeley in de V.S. en wereldwijd bekend om zijn baanbrekend werk over het Sanskriet, Vedische rituelen, mantra’s en de studie van de mystiek. Daarnaast was hij actief in wetenschappelijke organisaties en betrokken bij de opzet van universitaire onderwijsprogramma’s.
Als adviseur van het ministerie van onderwijs heeft hij ervoor gezorgd dat de wetenschappelijke studie van het boeddhisme en van niet-Europese talen als het Pali en het Tibetaans de grootscheepse bezuinigingen van eind jaren tachtig en begin jaren negentig overleefd heeft. In 2003 heeft hij nog de aanzet gegeven tot het opnieuw benoemen van een hoogleraar boeddhologie in Leiden. Fred Gales maakte een in memoriam gewijd aan deze niet onomstreden maar markante en succesvolle wetenschapper.

Boekenrubriek: Exploring Mysticism

Exploring mysticism

Ook in de boekenrubriek een hommage aan Frits Staal. Deze was van mening dat alles onderwerp kon zijn van wetenschappelijk onderzoek, inclusief ‘subjectieve’ terreinen zoals religie. Nico Tydeman bespreekt een van zijn bekendste werken, Exploring mysticism uit 1975.
Meer boeken van Staal op Amazon.Het geloven voorbij (2)

In de serie Het geloven voorbij vertellen prominente boeddhisten over hun religieuze pad.
http://www.boeddhistischeomroep.nl/uploadedImgs/Ilse_Bulhof_125.jpgEmeritus hoogleraar wijsbegeerte Ilse Bulhof praat met Jeanette Werkhoven over god en non-theïsme. Afkomstig uit een atheïstisch nest trad Bulhof op haar vijftigste uit eigen beweging toe tot de katholieke kerk. Toch vond ze daar niet wat ze zocht.

Column


De Maand van de Filosofie heeft dit jaar als thema 'De ziel'. Jotika Hermsen sluit daar met haar column graag bij aan, omdat ze als katholiek kind opgroeide met de ziel en alles wat daaraan vast zit. Het kostte haar de nodige moeite om te begrijpen wat de Boeddha bedoelde toen hij zei dat er geen ziel bestaat, en geen onafhankelijke entiteit die eeuwig is.
Tweemaal de dood


AfterlifeDe Dood Leeft! In ieder geval staat Het Einde En Wat Daarna Komt volop in de belangstelling. Maar liefst twee Amsterdamse musea wijden er tentoonstellingen aan.

Museum Tot Zover verzorgt tot 1 juli een expositie over het leven na de dood, onder de titel Afterlife – kunst over de eindbestemming. Kunstenaars uit binnen- en buitenland laten zien hoe de dood een perspectief op het leven biedt. ‘Where does the dust itself collect’ is een van de meest aangrijpende projecten.
De Chinese kunstenaar Xu Bing heeft het stof dat op 9/11 neerdaalde op Ground Zero verzameld en in een museumzaal opnieuw laten neerdalen. In het stof is een fragment te lezen van een gedicht van de Chinese Zenmeester Hui Neng (638-713):  ‘As there is nothing from the first, where does the dust itself collect?’

tropenHet Tropenmuseum pakt uit met een overzicht van verschillende vormen van rouw en herdenking: de Dood Leeft. Een er van is de Luchtbegrafenis in Tibet, een boeddhistische gebruik.  Daarbij  wordt de overledene aan stukken gesneden en aan de gieren gevoerd. Een bijdrage van Agnes Sommer.

De agenda
zondag 15 april 11.00-18.00 u. Workshop Boeddha schilderen.
Begeleiding: Tashi Norbu
Locatie: Centrum Aquamarijn, Stratumsedijk 57, Eindhoven
Inleidende uitleg over de betekenis van de verschillende elementen (11.00-12.00 u.). De eigenlijke workshop begint om 13.00 u.
www.tibethouse.nlzondag 15 april 10.00-16.30 u. Workshop De Kracht van Vertrouwen.
Begeleiding: Tulku Lobsang Rinpoche.
Voertaal: Engels (vertaling beschikbaar)
Locatie: Kulturhus De Rietborgh, Borgsche Rieten 15, Terborg


www.tulkulobsang.org
 
dinsdag 17 april 20.00-21.30 u. Training Inner Practice of Work.
Begeleiding: Joleen Vries.
Locatie: Nyingma centrum, Reguliersgracht 25, Amsterdam
www.nyingma.nl

zaterdag 21 april 10.30-16.00 u. Bezoek Lama Kalsang (Sakya traditie).
Initiatie en lezing met gelegenheid tot het stellen van vragen.
Locatie: Binnenkadijk 435, 1018 AX Amsterdam

www.sakya.hu

zaterdag 21 april-zondag 22 april Workshop Breng Dromen op je Pad.
Begeleiding: Lama Jigmé Namgyal

Locatie: Centrum Phuntsok Chö Ling, Rodenrijselaan 25D, Rotterdam

Taal: Engels (Nederlandse vertaler aanwezig)
Tijden: zaterdg 21 april van 10.00 tot 17.00 uur; zondag 22 april van 09.00 tot 13.00 uur

www.phuntsokcholing.org

zaterdag 21 april-zaterdag 05 mei 10.00-12.30 u. Filmcyclus Nepal

Data: 21 en 28/04 en 05/05/2012
Begeleiding: Willy De Waard & Fons Martens
Locatie: Pretoriastraat 68 B-2600 Berchem (België)
Titels: "De Laatste Paardenkaravaan" en "Guge, het Verdwenen Koninkrijk" (oud koninkrijk in West-Tibet, tot in 1930 verborgen voor de buitenwereld) 

Taal: Nederlands
www.jikoji.com