Radio actueel

 

Hemelsbreed

De mooiste haiku | Tim Haarlemmer | Ongelijkheid in het boeddhisme | Diana Vernooij | Cybermonnik
Uitzenddatum: Zaterdag 21-4-2012 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(1)radio_haikus_300.jpg

De mooiste haiku

Iedere maand weer worden er in Japan zo'n 80.000 nieuwe haiku's geschreven en gepubliceerd, in magazines die geheel aan dit onderwerp gewijd zijn. Jaarlijks dus meer dan een miljoen. Volgens de Vlaamse dichter Germain Droogenbroodt ontbreekt er vaak iets aan de moderne westerse variant van het eeuwenoude Japanse gedicht. Onlangs verscheen een nieuwe selectie vertalingen van zijn hand: De Mooiste Japanse Haiku's Deel 2. Peter Meijwes vroeg hem wat het verschil is tussen de oorspronkelijke en de hedendaagse Haiku.

Tim Haarlemmer  over de crisis


Tim HaarlemmerTim Haarlemmer studeerde onlangs af als bedrijfskundige aan de Erasmus Universiteit. Hij noemt zichzelf een ‘ontevreden business-student’, omdat de universiteit nog steeds hetzelfde soort economen klaarstoomt als degenen die de crisis hebben veroorzaakt. Zelf promoveerde hij op de ethiek in het bedrijfsleven. Soms is die ver te zoeken, zoals bij het Franse bedrijf France Télécom dat een hoog aantal zelfmoorden kent. Volgens Haarlemmer zijn bedrijven machtige instrumenten waarvan we ons telkens moeten afvragen wat hun doel is: geld vermeerderen of een maatschappelijke rol vervullen? Hij legt uit aan Menno Bijleveld welke rol hij ziet weggelegd voor het boeddhisme in het bedrijfsleven en waarom zijn generatie wel of juist helemaal geen geschiedenis zal schrijven.

Ongelijkheid in het boeddhisme

Vrouwen hebben binnen veel boeddhistische tradities een ondergeschikte rol. Anders dan mannen kunnen zij veelal niet toetreden tot een kloosterorde. Vrouwen die wel non worden, hebben het vaak moeilijk. Leken geven niet zo snel aan vrouwen en het is toch gebruikelijk is dat een kloosterling van giften leeft. Een vrouw die al vijftig jaar non is, staat in de rangorde van het therevada-boeddhisme lager dan een jonge mannelijke novice die pas is ingetreden. Peter Meijwes praat over deze ongelijkheid met Maruja Bredie.

Het geloven voorbij (3)

Ihttp://www.boeddhistischeomroep.nl/uploadedImgs/Diana_Vernooij_125jpg.jpgn de derde aflevering van de serie Het geloven voorbij spreekt Jeanette Werkhoven met filosoof, manager Diana Vernooij over hoe het boeddhisme haar juist dichter bij haar katholieke wortels heeft gebracht.
  Zie ook Oecumenische basisgemeente de Duif

Dechen Shak Dagsay

In Antwerpen trad op zaterdag 21 april de Tibetaanse zangeres Dechen Shak Dagsay op. Eerder maakte zij een cd met Tina Turner en onlangs trad ze in New York op met componist Philip Glass.

De column

Vietnam stuurt zes boeddhistische monniken naar een betwiste eilandengroep in de Zuid-Chinese Zee. Ze gaan er onderricht geven, maar ook "onze soevereiniteit verdedigen". Wat zou er gebeuren als buurland China ook een paar monniken naar de eilanden stuurde, met dezelfde opdracht? Lam Ngo over de problemen die de verwevenheid van religie met politiek in Vietnam met zich meebrengt. Lees de volledige de tekst hier na.

Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Bellen met de cybermonnik


Iedereen die onze website wel eens bezoekt, weet dat de cybermonnik vragen van bezoekers beantwoordt. Op de radio gaat de cybermonnik nu ook persoonlijk in gesprek met luisteraars die hem een kwestie willen voorleggen.

Zelf een vraag?
De volgende keer dat de cybermonnik weer op de radio komt is in juni. Die maand staat onze programmering in het teken van de dood. Wilt u een vraag stellen die te maken heeft met sterven of de dood? Stel 'm dan hier.
Als uw vraag in de uitzending komt, krijgt u bovendien het laatste boek van Maurice Knegtel cadeau: Integrale zen.
Luister nu vast naar een van de drie gesprekken. Mark vraagt: Wat heb je aan al die boeken op je meditatiekussen?Agenda
Zondag 22 april 9.00-17.00 u.
Open zenzondag.
Introductie zenboeddhisme en meditatie.
Locatie: Graalhuis, Nieuwegracht 51, Utrecht.
http://www.zenonderdedom.nl

Zaterdag 28 april 15.00-17.30 u. Lezing: Verantwoordelijkheid nemen voor je handelingen.
Over de vier deugden van de spraak.
Spreker: Lama Jigmé Namgyal.
Voertaal: Engels (Nederlandse vertaler aanwezig)
Locatie: Wereldmuseum, Willemskade 25, Rotterdam.
http://www.phuntsokcholing.org