Radio actueel

 

Hemelsbreed

Retraite in het duister | Symbolisten | Jotika Hermsen | Annewieke Vroom | Frances-Marie Uitti
Uitzenddatum: Zaterdag 28-4-2012 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(1)radio_sydney300.jpg

Sydney Leyenhorst in het donker

Sydney Leyenhorst, drijvende kracht achter het trainingscentrum Kenkon in Wageningen, kreeg voor zijn 50ste verjaardag een vierdaagse retraite in het pikkedonker aangeboden. Twee keer per dag kreeg hij een maaltijd, op willekeurige tijden, zodat de desoriëntatie compleet was. Wat had hij te zoeken in de duisternis? Agnes Sommer bericht.

Gedroomde landschappen

IDreams of Naturen het Van Gogh Museum in Amsterdam is nog tot en met 17 juni 2012 de tentoonstelling Gedroomde landschappen te zien: een expositie van symbolistische schilders, zoals Van Gogh en Kandinsky. Ze werden gedreven door een mystiek verlangen naar eenheid en door het theosofische idee dat zich achter de zichtbare werkelijkheid een andere werkelijkheid schuil houdt.
Mythen, legenden en spiritualiteit waren belangrijke inspiratiebronnen, en voor het eerst behoorde ook het boeddhisme voor westerse kunstenaars daarbij. Voorbeelden zijn niet alleen te vinden in de beeldende kunst, bijvoorbeeld bij Toorop of Kadinsky, maar ook in de literatuur en in de muziek.  Het hing in de lucht en voor het eerst begonnen boeddhabeelden en woorden als karma en nirvana op te duiken in de salons en zitkamers van de gegoede burgerij. Fred Gales praat met Maarten van Buuren over symbolisme in de literatuur en de schilderkunst.

Neem vast een kijkje in het museum:Het geloven voorbij (4)

Jotika HermsenIn de vierde aflevering van de serie Het geloven voorbij spreekt Jeanette Werkhoven met Jotika Hermsen. Bijna een kwart eeuw zat ze in een katholiek klooster om 'God te dienen'. Nu is ze alweer een kwart eeuw therevada-non. Toch heeft ze innerlijk nooit het klooster verlaten, zo zegt ze zelf.

Column

De column is van Annewieke Vroom. Hoe kan een koolmeesje je mentale rust  verstoren? 

Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Frances-Marie Uitti

Frances-Marie UittiDe Amerikaanse-Nederlandse celliste Frances-Marie Uitti is een grote naam in de hedendaagse muziek. Bekende componisten zoals Giacinto Scelsi en György Kurtág schreven stukken speciaal voor haar. Met de in 1988 overleden Scelsi deelde ze haar belangstelling voor spiritualiteit. Haar interesse voor het boeddhisme bracht vervolgens haar naar Bhutan, waar ze onlangs waar ze onlangs gestart is met een project voor beter muziekonderwijs voor kinderen.

Begin jaren zeventig kwam Uitti naar Europa en ze woont al vijfentwintig jaar in Amsterdam. Om de harmonische mogelijkheden van de cello te vergroten, experimenteerde zij met het spelen met twee strijkstokken tegelijk in één hand. Zij heeft deze unieke en revolutionaire speelwijze zo verfijnd, dat ze veel hedendaagse componisten heeft uitgedaagd om voor haar te schrijven.

Uitti beweegt zich zowel in de wereld van de hedendaagse muziek als in die van de vrije improvisatie en de free jazz. Ze concerteerde de voorbije decennia als soliste over de hele wereld en op prestigieuze festivals, en gaf als pedagoge en gastdocent lezingen en masterclasses aan alle belangrijke Europese conservatoria en aan de muziekafdelingen van diverse Amerikaanse universiteiten.

Zij houdt zich sinds een aantal jaren ook zeer serieus met boeddhisme bezig en  zet zich de laatste tijd in voor de Bhutan Music Foundation, een organisatie die muzikale activiteiten en muziekonderwijs in Bhutan stimuleert in samenwerking met het Haags Conservatorium.

Agenda
Zaterdag 28 - zondag 29 april
Workshop boeddhisme en meditatie

Begeleiding: Tulku Sonam Choedup Rinpoche.
Locatie: Little Green Dragon, Stationsplein 1, Bussum.
Reserveren: tel.: 035-6781838
Email: lgdmailing@gmail.com
www.tulkusonam.nl

Woensdag 2 mei    19.00 u. Teaching Awake
Jongeren-event met muzikale omlijsting door DJ Monte La Rue en Charles Davos.
Begeleiding: Sogyal Rinpoche.
Locatie: Theaterfabriek, Czaar Peterstraat, Amsterdam.
www.Awake-Amsterdam.com

Vrijdag 4 mei Training Baas In Eigen Geest  
Begeleiding: Ramo de Boer
Locatie: Conferentiecentrum Samaya, Werkhoven (Utr)
BaasInEigenGeest.nu

Vrijdag 4 mei - zondag 6 mei Bezoek Namkha Rinpoche
4 mei 20.00 u. Introduction to compassion
5 mei 09.30 u. Introduction to ignorance
5 mei 14.30 u. Antidotes to ignorance
6 mei 14.00 u. Amitavus long life empowerment
Locatie: Dzogchen Ling, Middenweg 22, Amsterdam
www.rigdzin.nl