Radio actueel

 

Hemelsbreed

Boeddhistisch oratorium | Geheime tempel | Zelfdoding? | Ferry van Haastert | Ton Lathouwers 80!
Uitzenddatum: Zaterdag 2-6-2012 15:00 - 16:30 NPO
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(1)radio_ensemble_300.jpg

Een boeddhistisch oratorium


Prajñaparamita Mantra is een boeddhistisch oratorium van Dirk Dekker, gebaseerd op de hartsoetra. Het wordt uitgevoerd door Capella Neerlandica & It Nije Ensemble onder leiding van Harm Jansen. Dekker droeg het in december vorig jaar voltooide werk op aan zijn in 1996 overleden leermeester Ton de Leeuw en aan diens zoon Kaspar, die op aanwijzing van de Tibetaanse lama Thartang Tulku in de VS heeft meegewerkt aan de bouw van een geheel nieuw boeddhistisch tempelcomplex in de westerse wereld. Marlous Lazal bezocht een repetitie en sprak met componist Dirk Dekker.

Wereldmuseum

Geheime tempel in Wereldmuseum

In elk Tibetaans klooster- of tempelcomplex bevindt zich een Gongkhang, de ruimte waarin de woeste beschermgodheden (de Chö-khyong of Dharmapala) huizen en aanbeden worden. Voor niet-ingewijden is die zelden toegankelijk en al helemaal niet te begrijpen. In het Wereldmuseum in Rotterdam is binnenkort de tentoonstelling De geheime tempel te zien en conservator Sjoerd de Vries vertelt alvast over de betekenis en achtergronden van de Tibetaanse beschermgoden.

Zelfdoding en karma

Vaak wordt aangenomen dat zelfdoding een negatief effect heeft op het karma en dus op volgende levens. Peter Meijwes vraagt aan dr. Koenraad Elst of boete en beloning echt centraal staan in de kringloop van wedergeboorten. Of is het zo dat gehechtheid en vrijmaking centraal staan en zelfdoding helemaal geen negatief effect hoeft te hebben?

Column

Via Wikipedia kwam Ferry van Haastert er achter dat in het Westen een gepimpte versie van de Vier Edele Waarheden circuleert.

Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Ton Lathouwers

Ton Lathouwers 80 jaar

Bij een portret van Ton Lathouwers moet het natuurlijk in de eerste plaats gaan over Russische literatuur en filosofie: Dostojevski dus, en Sjestov. Vervolgens komt de Chinese zenmeester Hisamatsu ter sprake.

Tot zover de papieren versie. Daarmee doe je hem overigens ernstig te kort, want het is een man van vlees en bloed (en veel tranen). Een man die van vrouwen houdt: zijn pleegmoeder op de eerste plaats, Maria en Kwan Jin op een gedeelde tweede en over de rest hoort u nog. Een man ook met twijfels en zorgen; enerzijds een tobber, maar aan de andere kant iemand met een rotsvast geloof in de goede afloop, de genade en de liefde. En iemand die het vermogen heeft daarin anderen te laten delen. Een portret door Agnes Sommer.

Luister ook naar een gesprek met Ton Lathouwers in onze uitzending van 7 april 2012. Daarin vertelt hij over de religieuze weg die hij heeft afgelegd.

De Agenda
Donderdag 7 juni
20.00-22.00 u.
Teisho (dharma-les)
Leraar: Tenkei Coppens
Locatie: Kanzeon Zen Centrum, Frankenslag 342, Den Haag

www.kanzeon.nl

Dinsdag 5 juni 20.00-21.30 u.
Training: Inner Practice of Work  
Leraar: Joleen Vries
Locatie: Nyingma centrum, Reguliersgracht 25, Amsterdam
www.nyingma.nl

Vrijdag 8 juni t/m zondag 10 juni 10.00-17.00 u.
Expositie: Zandmandala en dans

Kunstenaar: Tashi Norbu
Locatie: Kunstcentrum, Vincent van Goghweg 40 a|b, Zaandam

De mandala wordt zondagmiddag ritueel uitgewist door dansproject 'Bodh Gaya' op muziek van Philip Glass.
www.artzaanstad.nlZaterdag 9 juni 10.00-18.00 u.
Introductie Zazenkai
Leraar: Tenkei Coppens
Locatie: Zen River, Oldörpsterweg 1–3, Uithuizen (Gr.)
www.zenrivertemple.org

Zaterdag 9 juni 20.15-22.00 u.
Concert: Prajñaparamita Mantra, een boeddhistisch oratorium 
Uitvoerenden: Cappella Neerlandica en It Nije Ensemble

Locatie: Martinikerk, Grote Kerkstraat 5, Sneek  

Taal: Sanskriet. Tevens Nederlandse vertaling

www.it-nije-ensemble.info