Radio actueel

 

Hemelsbreed

Zen in joodse sprookjes? | Sjamanisme | De Grote dood | Vergankelijkheid
Uitzenddatum: Zaterdag 16-6-2012 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(1)radio_Nachman_300.jpg

Deze maand staat onze programmering in het teken van de dood. Want niets kan ons leven zo ontwrichten als de dood – of het nu onze eigen dood is of die van een geliefde. En de vraag is natuurlijk: biedt het boeddhisme soelaas in zulke moeilijke situaties?

Zen in joodse sprookjes?

Zijn er overeenkomsten tussen de joodse mystiek en mystiek in de zentraditie? Nico Tydeman meent van wel. Aan de hand van De vertellingen van rabbi Nachman, die zijn verzameld en naverteld door Martin Buber, legt hij uit waarom. En wie was Martin Buber eigenlijk?
De vertellingen van rabbi Nachman is uitgegeven bij Bijleveld books

sjamaan

Boeddhisme en sjamanisme

Het boeddhisme in Centraal-Azië vormt vaak een amalgaam met lokale religieuze praktijken die nog veel ouder zijn - aangeduid met de term sjamanisme. Ook in het westen sijpelt het sjamanisme binnen. Zo verdiepte de Amerikaanse zenleraar Joan Halifax zich uitgebreid in dit onderwerp.
Godsdienstwetenschapper Jeroen Boekhoven promoveerde in Groningen zelfs op het sjamanisme. Hij is van mening dat het sjamanisme zich in het westen naadloos aanpast aan de tijdsgeest.
In zijn boek Genealogies of Shamanism besteedt Boekhoven ruimschoots aandacht aan de dwarsverbanden tussen sjamanisme en boeddhisme. Dwarsverbanden die deels ‘ontdekt’ zijn door buitenstaanders die het etiket sjamanisme nogal willekeurig plakken op boeddhistische praktijken maar ook deels teruggaan op mensen als Alan Watts en Joan Halifax die beiden een rol gespeeld hebben in de opkomst van het westers Boeddhisme en Sjamanisme.

De Grote dood

In de zentraditie bestaat het geheimzinnige begrip ‘De grote dood sterven’. Na dit moment gaat het leven weer gewoon door, maar toch is er iets veranderd. Zenleraar Jiun Roshi, hoofd van de Noorderpoort, vertelt over de geboorte en dood van het zelf. Iets wat vele malen per seconde gebeurt.

Retraite onder de zon

Binnenkort breekt de vakantie aan en dat betekent dat er op mooie plekken in de natuur zomerse retraites worden gehouden. Zo organiseert Shambala een Maitri Space Awareness-programma op het Griekse eiland Aegina onder leiding van Meino Zeillemaker.
Inschrijfformulier

Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Tsunami

Vergankelijkheid in de praktijk

In de Mahasatipatthana Soetra staat een paragraaf die monniken aanspoort om te mediteren op het knekelveld en daarbij het lichaam in alle stadia van ontbinding nauwlettend gade te slaan. Zo kun je het bewustzijn ontwikkelen dat ook je eigen lichaam niet aan deze vergankelijkheid ontsnapt.

George MaatHoe is dat voor mensen die professioneel met overledenen te maken hebben? Kijken zij door hun ervaringen anders tegen hun eigen dood aan? Iemand die beroepshalve dagelijks tussen lijken verkeert is professor George Maat. Hij is hoogleraar forensische antropologie, werkt op het Leids universitair medisch centrum, waar hij studenten leert het menselijk lichaam te ontleden. Daarnaast is hij al tientallen jaren lid van het Rampen Identificatie Team. Marlous Lazal praat met Maat over zijn werk met de slachtoffers van de tsunami in Thailand in 2004 en hoe dat zijn kijk op de eigen vergankelijkheid heeft veranderd.

Agenda
informatie volgt nog