Radio actueel

 

Hemelsbreed

Wat is Tukdam? | Crematie in Nederland | Onvolmaaktheid | Lam Ngo | Sterven in Nederland
Uitzenddatum: Zaterdag 23-6-2012 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(1)radio_tukdam_300.jpg

Tukdam

Meesters in de dzogchentraditie van het Tibetaans boeddhisme blijven soms na hun overlijden nog dagenlang in meditatie, een toestand die tukdam wordt genoemd.

Terwijl westerlingen nauwelijks vertrouwd zijn met het begrip tukdam maakt het voor Tibetanen deel uit van de alledaagse werkelijkheid. De Nederlandse boeddhistische non Ani Jinba Palmo maakte talloze meesters  mee die na hun overlijden meerdere dagen in meditatie verbleven. Ze vertelt hoe dat haar  mens- en wereldbeeld heeft beïnvloed.

Luister ook naar Het verhaal van Koos, een eerdere reportage van Menno Bijleveld uit december 2007. Lidy Bügel vertelt daarin hoe haar partner Nederlander Koos Oeberius Kapteijn tot drie dagen na zijn laatste ademhaling in meditatie is gebleven.

De Tibetaanse leraar Tenga Rinpoche (1932–2012) stierf dit jaar in tukdam. Lees hier  een verslag, en bekijk de indrukwekkende video die er gemaakt werd rond zijn overlijden:

Crematie in Nederland, een recent verschijnsel

Schrijver Multatuli werd 125 jaar geleden als een van de eerste Nederlanders gecremeerd, maar gemeengoed werd crematie pas een kleine eeuw later. Sinds 2003 wordt in ons land meer gecremeerd dan begraven. Vanwaar die groeiende populariteit, en geldt dit ook voor boeddhisten?

Vervoordt

De noodzaak van onvolmaaktheid

Niet iedereen kan zeggen dat Robert de Niro gisteren nog even op bezoek is geweest. En al helemaal niet dat hij met zijn prive-vliegtuig in de tuin is geland. Want als je De Niro al kent, is je tuin meestal niet groot genoeg. Interieurontwerper Axel Vervoordt kan dat wel zeggen. Hij woont op het kasteel van ’s Gravenwezel, onder de rook van Antwerpen. Beroemdheden der aarde, zoals popster Madonna en leden van verschillende Europese koningshuizen, laten zich er graag aandienen.

Je kunt stellen dat alle bezoekers op zoek zijn naar Wabi - een term die is afgeleid van het Japanse Wabi Sabi. Over dat onderwerp schreef Axel Vervoordt samen met de Japanner Tatsuro Miki het boek Wabi Inspirations. Programmamaker Peter Meijwes reisde af naar 's Gravenwezel en liet zich ook aandienen bij Axel Vervoordt.

Column


Veel onbegrip dertig jaar geleden vanuit linkse kringen in Nederland voor de Vietnamese bootvluchtelingen. Waarom vluchten uit een land dat zich al van het imperialisme had bevrijd? Lam Ngo stipt het nog eens aan in zijn allerlaatste column voor Hemelsbreed.

Luister naar Lam Ngo's laatste column, of lees de tekst hier na


Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Bert Keizer

Hoe sterven we eigenlijk in Nederland?

De meesten van ons maken maar zelden een sterfbed mee. Volgens verpleeghuisarts, schrijver en filosoof Bert Keizer hebben we er daarom geen realistisch beeld van.

Keizer heeft in zijn eigen praktijk regelmatig met de dood te maken - hij ziet hoe mensen sterven en hoe familieleden en nabestaanden ermee omgaan. Aan Jeanette Werkhoven vertelt hij over zijn ervaringen en ideeën.


Agenda
vrijdag 22 juni
19.30-22.00 u.
Lezing: Blijvend geluk.
Hoe kan het boeddhisme je helpen gelukkig te worden en te blijven?
Leraar: Lama Jigmé Namgyal
Traditie: Tibetaans Boeddhisme (Rimé)
Locatie: Wijkcentrum de Akkers, Lente Akker 5, Spijkenisse
Taal: Engels (Nederlandse vertaler aanwezig)

www.phuntsokcholing.org

zaterdag 23 juni - zondag 24 juni
Onderricht: Meaning of Life, Wisdom of the Awaken Mind, Classical Chan Ding Taijiquan
Leraar: Lama Dondrup Dorje Rinpoche
Locatie: "Kokopelli Aurora 69" Dordrecht

Traditie: Vajrayana: Nyingma school - Palyul lineage. 

Taal: Engels

www.pathgate.org

zaterdag 30 juni 15.00-17.00 u.
Lezing: Harmonie vinden in de verhouding tussen man en vrouw.
We zoeken allemaal naar liefde en intimiteit in onze relaties met anderen. Maar soms ontstaan er misverstanden omdat we niet goed begrijpen wat de specifieke verschillen zijn in de manier van denken en de energie van mannen en vrouwen. Als dit niet opgehelderd wordt kan dat leiden tot wrevel.

Leraar: Lama Jigmé Namgyal
Locatie: Wereldmuseum, Willemskade 25, Rotterdam
Traditie: Tibetaans Boeddhisme (Rimé)

Taal: Engels (Nederlandse vertaler aanwezig)

www.phuntsokcholing.org

zaterdag 30 juni
Training: Baas In Eigen Geest  
Trainer: Ramo de Boer
Deze training leert je een complete en praktische methode voor het gebruiken van je problemen voor het realiseren van innerlijke rust en ruimte door het beoefenen van niet-afgeleid zijn (meditatie) en alert aanwezig zijn (mindfulness).  BaasInEigenGeest geeft je een structuur en technieken om in je dagelijks leven rust en ruimte te creëren en te onderhouden, ongeacht waar je bent en wat je doet.  
Locatie: Conferentiecentrum Samaya, Werkhoven
www.baasineigengeest.nu