Radio actueel

 

Hemelsbreed

Leven in een uitvaartcentrum | Loslaten | Zandmandala | Euthanasie
Uitzenddatum: Zaterdag 30-6-2012 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(1)radio_lieke_300l.jpg

Mijn leven in een uitvaartcentrum

Na de zelfmoord van haar zus Margot raakt journaliste Lieke Noorman de weg kwijt. Ze ondernam verschillende stappen om dit  verlies te verwerken, maar niets leek echt te helpen. Tot ze na een paar jaar besloot om in een uitvaartcentrum te gaan werken als koffiejuffrouw.

Over haar ervaringen in het uitvaartcentrum schreef ze vervolgens het boek Tootje, het leven in een uitvaartcentrum. Op welke manier heeft het werken in de wereld van de overledenen haar geholpen het verlies van haar zus te verwerken? En hoe heeft zij uiteindelijk haar zelfmoord kunnen accepteren? Marlous Lazal praat met Noorman.

Sukhavati

De kunst van het loslaten

Niets is zo moeilijk als het loslaten van een geliefde die net is gestorven. De sukavhati-ceremonie is dan ook bedoeld om de overledene ruimte te geven om het aardse los te laten en de nabestaanden om de overledene te laten gaan. Als de moeder van Marc Wiewel is gestorven, vraagt hij Henk Keuchenius, leraar binnen de shambhala-traditie, om deze ceremonie te leiden. Sarah Marijnissen spreekt met hen beiden.

Zandmandala in Nieuwe Kerk

Negen Tibetaanse monniken legden op 15 en 16 juni een zandmandala in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. Ze kwamen speciaal uit het Sera klooster in Zuid-India en zijn op tournee door Europa om de Tibetaanse cultuur (nog meer) bekendheid te geven.

Column

Ook columnist Annewieke Vroom neemt deze maand afscheid, want vanaf september pakt Tom Hannes de draad weer op. In haar laatste bijdrage vertelt ze hoe verstoppertje spelen met haar jongste nichtje haar deed beseffen dat het boeddhisme nog wel iets kan opsteken van het christendom>

Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

debat

Boeddhisme en euthanasie

De maatschappelijke acceptatie van vrijwillige levensbeëindiging neemt in Nederland steeds meer toe, maar binnen het boeddhisme is en blijft euthanasie omstreden. Zelfs bij palliatieve sedatie worden door sommige boeddhisten vraagtekens geplaatst.

Het voorschrift ‘niet-doden’ staat toch haaks op het streven om het lijden te verminderen? Op onze themamiddag ‘Over de dood’ organiseerden we daarom een radiodebat over boeddhisme en euthanasie.  Ton Maas ging in gesprek  met stervensbegeleider Marijke Holt, Huisarts Alike Machielsen en vipassana-leraar Aad Verboom.

Agenda
Zaterdag 30 juni - zondag 1 juli

Expositie met werken van Tashi Norbu, Janice Devali en Yvonne Gertsen.
Tevens leggen en ritueel verwijderen van een zandmandala, een lezing over het boeddhisme en Tibetaanse kalligrafie. Op zaterdag kunt u een workshop boeddha-schilderen volgen en op zondag een workshop mandala-schilderen.
Begeleiding: Tashi Norbu
Locatie: in 't Kerkje, Pastoor Loefsweg 1 te Velp (bij Grave)

www.tibethouse.nl

Zaterdag 30 juni 15.00-17.00 u.
Lezing: Harmonie vinden in de verhouding tussen man en vrouw.
We zoeken allemaal naar liefde en intimiteit in onze relaties met anderen. Maar soms ontstaan er misverstanden omdat we niet goed begrijpen wat de specifieke verschillen zijn in de manier van denken en de energie van mannen en vrouwen. Als dit niet opgehelderd wordt kan dat leiden tot wrevel.
Leraar: Lama Jigmé Namgyal
Locatie: Wereldmuseum, Willemskade 25, Rotterdam

Traditie: Tibetaans Boeddhisme (Rimé)
Taal: Engels (Nederlandse vertaler aanwezig)

www.phuntsokcholing.org

Zondag 1 juli 11.00-17.00 u.
Training: Boeddha’s oplossingen voor leven met de spanningen van het gewone leven.
Leraar: Lama Thubten Wangmo
Locatie: De ActiviteitenWerf, Blekerstraat 10, Rotterdam
www.padmaoselling.com/rotterdam

Maandag 2 juli 15.00-17.00 u.
Culturele bijeenkomst Gesar Fonds
In samenwerking met het Rijnlands Lyceum Oegstgeest,  organiseert de stichting Gesar Fonds een culturele bijeenkomst, waarin belangstellenden kennis kunnen maken met de Tibetaanse cultuur, kleding, eten, mode en boeddhistische tanghka’s . De stichting werft al jaren lang fondsen voor haar werk in Tibet.
Locatie: Rijnlands Lyceum, Apollolaan 1, Oegstgeest.
verrijkende-middag-over-tibet-1020067

Woensdag 4 juli – dinsdag 10 juli
Introductiecursus zenboeddhisme
De volkshogeschool Terschelling, gelegen bij Hoorn in de duinen, organiseert elke zomer een introductiecursus zen, die door Zentrum o.l.v. Willem Scheepers wordt verzorgd. De sfeer van Terschelling in de zomer biedt een bijzondere ambiance om op ontspannen, maar ook diepgaande wijze kennis te maken met zen. 's Morgens en 's avonds is er les; de middag is vrij om te kunnen genieten van het strand of de rust en de schoonheid van het eiland.
Locatie: Volkshogeschool Terschelling, Hoorn.
zentrum.nl