Radio actueel

 

Hemelsbreed

Masteropleiding boeddhisme | Mystiek | Kadampa hotel | Dirk Beemster | Nel Houtman
Uitzenddatum: Zaterdag 7-7-2012 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(1)radio_vu_300.jpg

Masteropleiding boeddhisme aan de VU

Met een feestelijke opening werden onlangs de nieuwe studierichtingen boeddhisme en hindoeïsme aan de VU in Amsterdam ingeluid. Ook al beweren sommige politici dat de multiculturele samenleving is mislukt, deze studie heeft wel degelijk maatschappelijke relevantie, zo betogen de betrokken hoogleraren. Jeanette Werkhoven ging langs.

Mystiek voor postreligieuzen

FDenken op de plaats rust ilosoof en dichter Henk van der Waal gaf onlangs een lezing over ‘Mystiek voor post-religieuzen’ – een middag die werd georganiseerd door de Vrije Universiteit en het Concertgebouworkest, want filosofie en kunst spelen een belangrijke rol in zijn benadering. Marlous Lazal woonde de lezing bij en sprak Van der Waal ook over zijn meest recente boek Denken op de plaats rust.
Voorafgaand vertolkte violist Daniel van Biemen het Capriccio van Simeon ten Holt.

Uit het wandeldagboek van Dirk Beemster (1)

De afgelopen jaren ontwierp zenbeoefenaar Dirk Beemster het zogeheten jizopad, een wandelroute van zo’n 6000 kilometer die langs boeddhistische kloosters in Europa voert.
Op zijn tochten maakte Beemster van alles mee – avonturen die hij bij thuiskomst aan het papier toevertrouwde. Vandaag het eerste van vier reisverhalen.

Kadampa opent hotel in Maastricht

Op vakantie gaan en tegelijkertijd iets aan de wereldvrede bijdragen – die verrassende combinatie biedt Hotel Kadampa Holland. De monniken en nonnen van de Tibetaanse Kadampa traditie hebben de wereldvrede hoog in het vaandel en ze drijven een hotel in Schin op Geul, waar elke tourist welkom is.  Peter Meijwes reisde af naar Limburg en liet zich uitvoerig informeren door Gen Kalsang Namkhyen.

Een betere wereld

Stichting Draagbij nodigt consumenten uit om zorg te dragen voor een betere wereld, maar dan door te kopen bij een selectie internetwinkels. Een gesprek met initiatiefnemer Maurice van der Meché.

Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Nel Houtman

Nel Houtman, meer dan ‘dochter van’

Hoe is het om de dochter te zijn van Maarten Houtman (leraar Taozen) en Nora Houtman-De Graaf, die lerares was in de traditie van Tich Nath Hanh?

Zelf ging Nel Houtman in de leer bij Graf Dürckheim en deed aan theater en dans, hypnose en sjamanisme, traumatherapie en wat al niet. In Zwitserland heeft ze haar eigen sangha en een praktijk als ‘Leibtherapeutin’. Agnes Sommer sprak met haar.

Agenda
Vrijdag 6 juli 19.00 uur.
Lezing door Lama Kuenga Penjor uit Bhutan
Locatie: Free Mind Foundation, Oudegracht 288a, Utrecht
www.freemindfoundation.org

Zaterdag 14 juli 10.00-17.00 u.
Seminar: Autenthiek ontwaken, over zen en christelijk geloof
Leraar: zenmeester Ana Maria Schlüter Rodés
Locatie: De Noorder Poort, Butenweg 1, Wapserveen
Taal: Nederlands

www.zeninstitute.org
www.zenleven.nl

Zondag 15 juli – donderdag 19 juli
Zomervierdaagse Zen Zien Tekenen
Kennismaken en door oefenen in de traditie van Zen Zien Tekenen onder leiding van Leo van Vegchel. Zen Zien Tekenen is een actieve vorm van meditatie, een intense manier van waarnemen en een oefening in volledige aandacht. Een actieve oefening in de vijf Khandha's.
Begeleiding: Leo van Vegchel
Locatie: Rosario, Poreel 10A, Bever (B)
www.zenzientekenen.nl