Radio actueel

 

Hemelsbreed

Sumi-e | Boeddhabeeldentuin | Ontsnappen | Koninklijke zang
Uitzenddatum: Zaterdag 14-7-2012 15:00 - 16:30 NPO radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(1)radio_sumi_e_300.jpg

Sumi-e, schilderen met zwarte inkt

Rob Komala van de Amsterdamse Sumi-e academie beoefent al zo’n 40 jaar Sumi-e, de Oost-Aziatische kunst van het schilderen met zwarte inkt.

In Sumi-e staat niet de exactheid van het afgebeelde op de voorgrond maar het vastleggen van de essentie van het afgebeelde. Het is een kunstvorm die gelieerd is aan het zenboeddhisme, vanwege de combinatie van expressionisme en contemplatie. Fred Gales zocht Komala op in zijn atelier aan de Weesperstraat in Amsterdam.

Rob Komala laat zien hoe het werkt in deze video:


Beeldentuin

Boeddhabeeldentuin in Espel

Boeddhabeelden die van de lopende band rollen zijn tegenwoordig in groten getale te koop bij tuincentra en winkelketens. Een Boeddhabeeld van kwaliteit is moeilijker te vinden. In Espel, vlakbij Emmeloord, bevinden zich een beeldentuin en expositieruimte met authentieke beelden uit Birma.
Eigenaar Peter Vredeveld biedt daar exemplaren in elke prijsklasse aan. Omdat Birma lang geïsoleerd is geweest, zijn er nog volop authentieke beelden te vinden. Inmiddels bezit Vredeveld duizenden beelden, die in een beeldentuin en in overdekte ruimtes vrijblijvend te bezichtigen zijn. Jeanette Werkhoven ging langs om te vragen waar deze passie voor het importeren van aziatische kunst vandaan komt.

Kristien Justaert

Boeddhistisch ontsnappen

Door op vakantie te gaan denken veel mensen te ontsnappen aan de alledaagse sleur. Maar lukt dit ook? Peter Meijwes stelde die vraag aan theologe Kristien Justaert die aan de Katholieke Universiteit van Leuven is gepromoveerd op het onderwerp ‘ontsnappen’. Ze gaf haar dissertatie de titel: Zen en de kunst van het ontsnappen (pdf).
Hoewel zelf geen boeddhiste, liet ze zich wel inspireren door het boeddhistisch gedachtegoed en door de Franse filosoof Gilles Deleuze. Justaert komt tot de conclusie dat het hoog nodig is ons te bezinnen op onszelf én de relatie die we hebben tot de dingen om ons heen.

Uit het wandeldagboek van Dirk Beemster (2)

Zenbeoefenaar Dirk Beemster is een fanatiek wandelaar. De afgelopen jaren wandelde hij een 6000 kilometer lange pelgrimsroute bij elkaar, die voert langs boeddhistische kloosters in Europa – het Jizopad. Hij vertelt hoe het ooit begon ooit met wandelen in de omgeving van zijn woonplaats Hoorn in Noord-Holland.

Lama KuengaLama Kuenga in Nederland

Deze maand is lama Kuenga uit Bhutan op bezoek in ons land. Hij komt lezingen, workshops, cursussen, individuele consulten, en trainingen geven, en hij is hier op uitnodiging van de Free Mind Foundation. Organisator Maarten Barckhof vertelt meer.
Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Koninklijke zang uit Bhutan

Eind 2008 maakten de Nederlandse folkzangeres Linde Nijland en gitarist Bert Ridderbos een reis over land van Nederland naar Bhutan. Onderweg kwamen ze onder meer door Servië, Iran en Pakistan en maakten ze muziek met traditionele muzikanten.

In Bhutan traden ze zelfs op bij de kroning van de Bhutanese koning, waar ze de bijzondere zangeressen van het trio Druk Yul ontmoetten. Begin november was Druk Yul in Nederland voor een tournee, wederom met Nijland en Ridderbos. Marlous Lazal ontmoet de musici in het Friese dorp Veenwouden, waar ze op 11 november een concert gaven in het historisch cultureel centrum De Schierstins. Marlous Lazal.

Van het verslag van hun muzikale reis is een Cd en DVD verschenen onder de titel
A musical journey on the road to Bhutan.

Bekijk opnames van Nijland, Lhamo Dukpa en Namkha Lhamo in Bhutan:Agenda
Zaterdag 14 juli
10.00-17.00 u.
Seminar: Authentiek ontwaken, over zen en christelijk geloof

Leraar: Ana Maria Schlüter Rodés
Locatie: Zencentrum De Noorder Poort, Butenweg 1, Wapserveen

Taal: Nederlands

www.zeninstitute.org
www.zenleven.nl

Zondag 15 juli – donderdag 19 juli

Cursus: Zen Zien Tekenen
Zen Zien Tekenen is een actieve vorm van meditatie, een intense manier van waarnemen en een oefening in volledige aandacht. Een actieve oefening in de vijf Khandha's.
Begeleiding: Leo van Vegchel
Locatie: Klooster Rosario, Bever (B)
www.zenzientekenen.nl

Zaterdag 21 juli – zondag 22 juli
Lezing: Leven en sterven
De lama vertelt hoe het stervensproces vanaf de buitenkant kan worden waargenomen, wat er tijdens het stervensproces gebeurt en hoe dit ervaren wordt. De uitleg wordt afgewisseld met speciale meditaties die we o.a. kunnen doen voor hen die de reis in het ongeziene zijn begonnen.
Leraar: Lama Thubden Wangmo
Locatie: De Activiteitenwerf, Blekerstraat 19, Rotterdam
Tijden: Zat. 11.00–17.00 u. en Zon. 11.00–15.00 u.

www.padmaoselling.com