Radio actueel

 

Hemelsbreed

Voelen wat je wilt voelen | Regenbooglichaam | Identiteit en geluk | Wandeldagboek | Strijder tegen de ‘staatstherapie’
Uitzenddatum: Zaterdag 21-7-2012 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(1)radio_leervoelen_300.jpg

Leer voelen wat je wilt voelen

In mei verscheen het nieuwe boek Leer voelen wat je wilt voelen van zenleraar Rients Ritskes. Een vervolg op het boek Leer denken wat je wilt denken. Het nieuwe boek werd op een aantal plaatsen gepresenteerd, onder meer in Rotterdam. Het rondreizend circus van Ritskes omvat ook de vertoning van de film Ran-zen - hoe boeddhistisch is zen.nl? en een gesprek over verschillende boeddhismen.
Tip: tot 1 augustus 2012 is er nog een exemplaar te winnen bij themakanaal Spirit 24

Regenbooglichaam

Regenbooglichaam

In het Tibetaans Boeddhisme bestaan veel verhalen over het fenomeen regenbooglichaam. Vergevorderde beoefenaars zouden hun stoffelijke lichaam volledig kunnen laten oplossen in licht. Het enige wat zij achterlaten zijn haren en nagels.

Ani Jinba Palmo is non in non in de Tibetaanse Kagyu-Nyingma  school en Menno Bijleveld praat met haar over het regenbooglichaam en andere wonderlijke fenomenen die het Tibetaans Boeddhisme kenmerken.
Luister ook naar onze uitzending van 23 juni waarin Ani Jinba Palmo vertelt over het verschijnsel ‘Tukdam’: een staat van meditatie die tot enkele dagen na de fysieke dood van een boeddhistische beoefenaar kan aanhouden.

Hoe gelukkig word je van vakantie?

Ieder jaar gaan miljoenen mensen over de hele wereld op vakantie. Heeft dat invloed op ons geluksgevoel? Jeroen Nawijn is docent aan de Nationale Hogeschool voor Toerisme en Verkeer in Breda. Hij maakte een proefschrift over dit onderwerp. Hij onderzoekt hoe geluk en vakantie zich tot elkaar verhouden.
Lees ook Happiness through leisure van Nawijn en Veenhoven (pdf, 100k, Engelstalig)

Uit het wandeldagboek van Dirk Beemster (3)

Zenbeoefenaar Dirk Beemster is een fanatiek wandelaar. De afgelopen jaren wandelde hij een 6000 kilometer lange pelgrimsroute bij elkaar, die voert langs boeddhistische kloosters in Europa – het Jizopad.

Wake up

‘Vaar hartje zomer mee met Wake Up’ – zo heet het evenement dat de afdeling Amersfoort van Wake Up zaterdag 28 juli organiseert. Meer informatie over deze boottocht en wandeling in de omgeving van Amersfoort vindt u op aandacht.net


Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Strijder tegen de ‘staatstherapie’

Detlef Petry
'Chronische ziekte bestaat niet, tenzij je het leven als chronisch ziet'. Een van de opmerkelijke uitspraken van Detlef Petry. Van 1978 tot 2009 werkte de Duitse psychiater in het psychiatrisch ziekenhuis Vijverdal, net buiten Maastricht.
Van meet af aan richtte hij zich op de meest kwetsbare groep van uitbehandelde en daarmee opgegeven patiënten. Voor deze zogenaamde ‘harde kern’, opgeborgen op de afdeling langverblijf, luidde de boodschap: ‘het is afgelopen voor jullie’. Zo niet voor Petry. Vroegere talenten en krachten van deze bewoners werden juist sleutels in de gelijkwaardige omgang met deze mensen, met als resultaat minder angst en eenzaamheid, minder dubbelleven bij het horen van stemmen, meer zelfstandigheid en creativiteit.

De behandeling leidde tot rehabilitatie voor zowel patiënt, hulpverlener als familie. Maar de marktwerking rukt op: 'Dankzij de marktwerking hebben we nu een soort staatstherapie, waarbij de overheid samenspant met de ICT-branche en de farma-industrie. Een heel trieste ontwikkeling'. Wat zijn de gevolgen?
De gedrevenheid van psychiater Petry in zijn behoefte dienstbaar te zijn aan deze afgeschreven mensenlevens werkt ook als wiedergutmachung voor hemzelf. Tijdens de Action T4 werden in Duitsland eind jaren dertig 200.000 psychiatrische patiënten vermoord. ‘Wie zegt dat mijn vader daar niet bij was?’ vraagt Petry zich af. ‘Hij was immers bij de WaffenSS.’

Met succes en hoop voor de toekomst werkte Petry bij de meest verwaarloosde groep psychiatrische patiënten aan wat hij noemt ‘de terugkeer van het gelaat’. Geldt dat niet ook voor hemzelf? Een bijdrage van Sarah Marijnissen.

Agenda
Informatie volgt nog