Radio actueel

 

Hemelsbreed

Jotika Hermsen 80 | De leraar van Leonard Cohen | Wandeldagboek | David Loy
Uitzenddatum: Zaterdag 28-7-2012 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(1)TV_JotikaHermsen2.jpg

Jotika Hermsen 80 jaar

Jotika Hermsen viert op 29 juli haar tachtigste verjaardag. In een radioportret van Marlous Lazal komen vrienden en collega’s aan het woord over haar periode als katholieke non in Denekamp, haar intense betrokkenheid bij de vrouwenbeweging en haar werk als docent en counselingtrainer.
Haar ontmoeting in 1986 met de Thaise monnik Metthavihari was een belangrijk keerpunt in haar leven en tot 2010 gaf zij leiding aan Sangha Metta, het meditatiecentrum aan de St. Pieterspoortsteeg in Amsterdam. In 2005 ontving ze de ‘Outstanding Woman in Buddhism Award’ van de Verenigde Naties, vanwege haar jarenlange inzet voor de verspreiding van de leer van de Boeddha. Maar naast deze wapenfeiten is Jotika Hermsen voor haar vrienden en talloze studenten vooral de ultieme belichaming van Metta, liefdevolle vriendelijkheid.

Een deel van de radiocolumns van Jotika Hermsen zijn gebundeld in het boek Botox of Boeddha, dat is verschenen bij uitgeverij Asoka.

Luister naar een kleine greep uit haar columns:Kyozan Joshu Sasaki

De leraar van Leonard Cohen

Op 21 en 22 augustus geeft de liedjeszanger en dichter Leonard Cohen twee concerten in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Een uitzonderlijke gebeurtenis, want hij treedt niet zo veel meer op.
Het grootste deel van het jaar woont Cohen op Mount Baldy Zen Centre, een zenklooster in de bergen bij Los Angeles. Hij is al decennialang leerling van Kyozan Joshu Sasaki, een 104 jaar oude Japanse strenge, traditionele en humorloze zenmeester, die daar in een sobere hut zetelt.

Jiun roshi
van zencentrum Noorder Poort kent Sasaki wel. Ze bracht zelf negen weken door op Mount Baldy. Daar ontmoette ze ook Leonard Cohen, die verliefd werd op Prabasha Dharma roshi, de leraar van Jiun roshi.

Kijktip: De BOS zendt op 26 augustus de televisiedocumentaire Hallelujah, Leonard Cohen is terug, gemaakt door Pat van Boeckel en Armelle Brusq.

Uit het wandeldagboek van Dirk Beemster (4)

Zenbeoefenaar Dirk Beemster is een fanatiek wandelaar. De afgelopen jaren wandelde hij een 6000 kilometer lange pelgrimsroute bij elkaar, die voert langs boeddhistische kloosters in Europa – het Jizopad.

Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

David Loy

Geëngageerd boeddhisme volgens David Loy

De Amerikaanse hoogleraar en zenboeddhist David Loy heeft een groot aantal boeken gepubliceerd over de filosofie van het boeddhisme en de dialoog tussen het boeddhisme en de moderniteit, met nadruk op de sociale implicaties van de leer van de Boeddha.

Loy schreef boeken als Nonduality. A study in Comparative Philosophy, The great awakening. A Buddhist social theory, het door Kunchab ook in het Nederlands uitgegeven Money, Sex, War, Karma. Notes for a Buddhist revolution en recentelijk The world is made of stories.

Afgelopen juni was Loy in Cadzand om deel te nemen aan een seminar van het International Netwerk van Geëngageerde Boeddhisten (INEB), een gelegenheid die Fred Gales aangreep om hem diepgaand te ondervragen over zijn opvattingen.

Agenda
Zondag 5 augustus 10.00-15.30 u.

Stiltewandeling 'Stap voor stap, geen afstand'
De eerste van drie stiltewandelingen die Dirk Beemster organiseert in Noord-Holland.
De wandelingen hebben een meditatief karakter, waarbij aandacht centraal staat.
De deelnemers krijgen een aantal aandachtoefeningen aangereikt, die met behulp van een mala (gebedsketting) kunnen worden uitgevoerd. Lopen is in stilte.
Vertrek: Station Castricum, 10.00 uur. Aankomst: Busstation Egmond aan Zee, ong. 15.30 uur.
www.jizopad.nl

Zaterdag 11 augustus – vrijdag 17 augustus


Nederlandse retraite met Thich Nhat Hanh
De helende kracht van loslaten is de titel van de retraite voor Nederlanders en Vlamingen die gehouden wordt in het European Institute of Applied Buddhism in Waldbrol, Duitsland. Kinderen, jongeren en jong-volwassenen zijn welkom en krijgen eigen programma's. Vanuit Nederland en België wordt busvervoer georganiseerd.
Locatie: Waldbrol, Duitsland

www.aandacht.net

Zaterdag 11 augustus – maandag 20 augustus

Zomersesshin in de Pyreneeën
In deze retraite verbinden we het nuttige met het aangename. ' Ochtends en 's avonds is er zazen. In het tweede deel van de ochtend is het de bedoeling een dagelijkse workshop te organiseren. De middagen zijn vrij om in de natuur te wandelen, te zwemmen en andere vakantie activiteiten te ontplooien.
Locatie: Les Gavatxes (Spanje)
zentrum.nl

Zondag 12 augustus 9.45-15.30 u.
Stiltewandeling 'Stap voor stap, geen afstand'
De tweede van drie stiltewandelingen die Dirk Beemster organiseert in Noord-Holland.
De wandelingen hebben een meditatief karakter, waarbij aandacht centraal staat.
De deelnemers krijgen een aantal aandachtoefeningen aangereikt, die met behulp van een mala (gebedsketting) kunnen worden uitgevoerd. Lopen is in stilte.
Vertrek: Busstation Monnickendam (even vòòr tankstation langs de verkeersweg): 9.45 uur. Aankomst: Busstation Oosthuizen, ong. 15.30 uur.
www.jizopad.nl
 
Zondag 19 augustus 9.45-16.00 u.
Stiltewandeling 'Stap voor stap, geen afstand'
De laatste van drie stiltewandelingen die Dirk Beemster organiseert in Noord-Holland.
De wandelingen hebben een meditatief karakter, waarbij aandacht centraal staat.
De deelnemers krijgen een aantal aandachtoefeningen aangereikt, die met behulp van een mala (gebedsketting) kunnen worden uitgevoerd. Lopen is in stilte.
Vertrek: Station Hoorn, 9.45 uur. Aankomst: Station Enkhuizen ong. 16.00 uur.
www.jizopad.nl

Maandag 20 augustus – zaterdag 25 augustus

Zomercursus zenfilosofie
Docenten: Paul v.d. Velde, André v.d. Braak, Kristien Justaert, Rients Ritskes en Hans Thijssen.
Locatie: Radboud Universiteit, Nijmegen
zen.nl/nl/zomercursus

Zaterdag 25 augustus – maandag 27 augustus

Start najaarsprogramma Zen Zien Tekenen
In augustus start een bijzonder najaarsprogramma Zen Zien Tekenen. Deze prachtige vorm van actieve meditatie, beschouwend tekenen, onbevangen waarnemen, verstilde aandacht en verdiepen van inzicht, heeft inmiddels vele enthousiaste beoefenaars.
Locatie: Eindhoven
www.zenzientekenen.nl