Radio actueel

 

Hemelsbreed

Borges en het boeddhisme | Erik Menkveld | Boeddha's nachtlichtjes | Job Cohen
Uitzenddatum: Zaterdag 4-8-2012 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(1)radio_borges_300.jpg

Borges en het boeddhisme

Welke relatie had de vermaarde Argentijnse literator  Jorge Luis Borges met het boeddhisme? Hij verklaarde zelf eerder christen te zijn dan boeddhist maar tot verbazing van schrijver en literair criticus Erik Menkveld wijdde hij een lezing, opgetekend in zijn boek Met de meeste hoogachting, aan Boeddha. Marlous Lazal gaat met hem in gesprek.

Wellicht werd Borges beïnvloed door zijn half Japanse echtgenote Maria Kodama, maar ook in eerder werk zijn boeddhistische thema’s terug te vinden. Menkveld is vooral gefascineerd door Borges beschrijving van het visioen in De Aleph, dat grote gelijkenissen vertoont met beschrijvingen van de verlichtingservaring van de boeddha.

Erik Menkveld is dichter en schrijver. Zijn meest recente dichtbundel heet Prime Time en vorig jaar verscheen zijn eerste roman Het grote zwijgen over de vriendschap tussen de Nederlandse componisten Alphons Diepenbrock en Matthijs Vermeulen. In  2006 publiceerde hij Met de meeste hoogachting, een verzameling brieven aan mensen die hem het meest beïnvloed hebben. Daarin is ook een ‘Brief aan boeddha’ opgenomen waarin hij zijn fascinatie voor het boeddhisme deelt met Borges.

Een bijdrage van Marlous Lazal.

Boeddha's nachtlichtjes

Boeddha's nachtlichtjes

Boeddha's nachtlichtjes bevat twintig hervertellingen van traditionele boeddhistische verhalen, bedoeld voor kinderen. Van het verhaal over het vriendelijke, wijze hert tot dat van de twee eenden en de schildpad. Volgens de auteur moeten ze kinderen rustiger en creatiever maken en hun zelfvertrouwen en compassie bevorderen. Maar wat doen Boeddha's nachtlichtjes nou echt met kinderen? En zijn het eigenlijk wel leuke verhaaltjes? Een reportage van Menno Bijleveld.

Noot: de oorspronkelijke titel van het boek is Buddha at Bedtime.

Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Job Cohen

Een betere maatschappij volgens... Job Cohen

Te midden van het mediageweld waarmee de kamerverkiezingen traditiegetrouw gepaard gaan, zendt de BOS deze de maand vier gesprekken uit met politici die zich inmiddels hebben teruggetrokken uit het actieve politieke bedrijf. Of ze nu met pensioen  zijn (Jan Terlouw), vanuit de coulissen (Jan Marijnissen), op sabbatical (Job Cohen) of vanuit de denktank (Jacobine Geel). Wat is volgens hen de ideale maatschappij?

In deze eerste aflevering een gesprek met voormalig minister, burgemeester en partijleider Job Cohen.

Agenda
Informatie volgt nog.