Radio actueel

 

Hemelsbreed

Meditatie, medicatie, therapie en compassie | Jan Marijnissen
Uitzenddatum: Zaterdag 11-8-2012 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(1)ron_sinnige_300.jpg (Dit eerste deel is een herhaling van onze uitzending van 29 oktober 2011)

Mediteren is geen haarlemmerolie

Ron Sinnige is niet vies van een rondje zitten. Maar hij ziet mediteren allerminst als een oplossing voor alle kwalen, zelfs niet als therapeutisch instrument. Met behulp van psychotherapie ontdekte hij blinde vlekken waar hij met alleen meditatie nooit achter was gekomen. ‘Waar het boeddhisme volledige bevrijding voorspiegelt, trekt het een veel te grote broek aan.’ Een bijdrage van Agnes Sommer.

Meer compassie door meditatie

John Knieriem is ondernemer met een druk gezin. Hij had te maken met zowel een burnout als een midlife crisis. Sinds hij aan boeddhistische meditatie doet, voelt hij zich stabieler, aardiger en geduldiger en voelt hij meer compassie voor de wereld om zich heen. In het verleden heeft hij hulp gehad van een psycholoog, maar inmiddels weet hij zeker dat boeddhisme en meditatie het pad vormen dat hij wil gaan. Menno Bijleveld sprak met Knieriem in de boeddhistische tempel van het Wereldmuseum in Rotterdam.

Meditatie, medicatie en therapie

Chris Buytenhuis is chronisch depressief, kan niet zonder medicatie en zal waarschijnlijk nooit helemaal vrij zijn van depressieve stemmingen. Dankzij boeddhistische meditatie kan hij tegenwoordig beter omgaan met zijn depressieve stemmingen, beter afstand nemen, relativeren en vertrouwen hebben in zichzelf. Chris wil nu zelf therapeut worden en mensen helpen die met burnout of depressies kampen. Menno Bijleveld sprak met Buyenhuis over meditatie, medicatie en therapie.Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Marijnissen

Een betere maatschappij volgens... Jan Marijnissen

Te midden van het mediageweld waarmee de kamerverkiezingen traditiegetrouw gepaard gaan, zendt de BOS deze de maand vier gesprekken uit met politici die zich inmiddels hebben teruggetrokken uit het actieve politieke bedrijf. Of ze nu met pensioen  zijn (Jan Terlouw), vanuit de coulissen (Jan Marijnissen), op sabbatical (Job Cohen) of vanuit de denktank (Jacobine Geel). Wat is volgens hen de ideale maatschappij?

Fred Gales praat met voormalig SP-fractieleider Jan Marijnissen over zijn idealen en visie op de manier waarop onze maatschappij ingericht zou moeten worden. Wat denkt hij over geweldloosheid, broederschap, culturele verscheidenheid, godsdienstvrijheid en natuur? Zijn er overeenkomsten met de agenda van het geëngageerde boeddhisme?

Agenda
Zaterdag 11 augustus – vrijdag 17 augustus
Nederlandse retraite met Thich Nhat Hanh
De helende kracht van loslaten is de titel van de retraite voor Nederlanders en Vlamingen die gehouden wordt in het European Institute of Applied Buddhism in Waldbrol, Duitsland. Kinderen, jongeren en jong-volwassenen zijn welkom en krijgen eigen programma's. Vanuit Nederland en België wordt busvervoer georganiseerd.
Locatie: Waldbrol, Duitsland
www.aandacht.net

Zaterdag 11 augustus – maandag 20 augustus
Zomersesshin in de Pyreneeën
In deze retraite verbinden we het nuttige met het aangename. ' Ochtends en 's avonds is er zazen. In het tweede deel van de ochtend is het de bedoeling een dagelijkse workshop te organiseren. De middagen zijn vrij om in de natuur te wandelen, te zwemmen en andere vakantie activiteiten te ontplooien.
Locatie: Les Gavatxes (Spanje)
zentrum.nl

Zondag 12 augustus 9.45-15.30 u.
Stiltewandeling 'Stap voor stap, geen afstand'
De tweede van drie stiltewandelingen die Dirk Beemster organiseert in Noord-Holland.
De wandelingen hebben een meditatief karakter, waarbij aandacht centraal staat.
De deelnemers krijgen een aantal aandachtoefeningen aangereikt, die met behulp van een mala (gebedsketting) kunnen worden uitgevoerd. Lopen is in stilte.
Vertrek: Busstation Monnickendam (even vòòr tankstation langs de verkeersweg): 9.45 uur. Aankomst: Busstation Oosthuizen, ong. 15.30 uur.
www.jizopad.nl
 
Zondag 19 augustus 9.45-16.00 u.
Stiltewandeling 'Stap voor stap, geen afstand'
De laatste van drie stiltewandelingen die Dirk Beemster organiseert in Noord-Holland.
De wandelingen hebben een meditatief karakter, waarbij aandacht centraal staat.
De deelnemers krijgen een aantal aandachtoefeningen aangereikt, die met behulp van een mala (gebedsketting) kunnen worden uitgevoerd. Lopen is in stilte.
Vertrek: Station Hoorn, 9.45 uur. Aankomst: Station Enkhuizen ong. 16.00 uur.
www.jizopad.nl

Maandag 20 augustus – zaterdag 25 augustus
Zomercursus zenfilosofie
Docenten: Paul v.d. Velde, André v.d. Braak, Kristien Justaert, Rients Ritskes en Hans Thijssen.
Locatie: Radboud Universiteit, Nijmegen
zen.nl

Zaterdag 25 augustus – maandag 27 augustus
Start najaarsprogramma Zen Zien Tekenen
In augustus start een bijzonder najaarsprogramma Zen Zien Tekenen. Deze prachtige vorm van actieve meditatie, beschouwend tekenen, onbevangen waarnemen, verstilde aandacht en verdiepen van inzicht, heeft inmiddels vele enthousiaste beoefenaars.
Locatie: Eindhoven
www.zenzientekenen.nl

Zaterdag 25 augustus – zondag 26 augustus
Weekendcursus De 51 Geestesfactoren
De leer van de Boeddha legt uit dat de geest de bron van alles is. Daarom is het belangrijk onze geest te kennen en te weten welke zijn functies zijn. Negatieve geestesfactoren creëren lijden en pijn, positieve geestesfactoren creëren welzijn en vrede.
Leraar: Gonsar Rinpoche
Locatie: Rabten Jigme Ling, Stationsweg 98, Den Haag
Tijden: 10.00–12.00 u. en 14.30–17.00 u. (zaterdag en zondag)
www.rabtenjigmeling.blogspot.com

Dinsdag 28 augustus 19.00-22.00 u.
Openbare lezing Thich Nhat Hanh: Mindfulness en innerlijke vrede
Locatie: World Forum, Churchilplein 10, Den Haag
Taal: Engels met gelijktijdige Nederlandse vertaling.
www.aandacht.net