Radio actueel

 

Hemelsbreed

Judo in Rotterdam | Dominee op het kussen | Geweld in games | Jacobine Geel
Uitzenddatum: Zaterdag 25-8-2012 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(1)radio_PactOpZuid_300.jpg

Judo voor een betere buurt

(herhaling van 3 maart 2012)
De Rotterdamse filosoof Henk Oosterling beoefende in het verleden op hoog niveau de oosterse vechtsport kendo. Tegenwoordig is hij het brein achter het project Fysieke Integriteit, een onderdeel van Rotterdam Vakmanstad. En in de voormalige Vogelaarwijk in Rotterdam-Zuid werd vechtsport zelfs onderdeel van een sociaal politiek project: Pact op Zuid. Concreet wil dat zeggen dat judo wordt gegeven op basisschool de Bloemhof. Kinderen leren daarnaast ook koken, tuinieren en filosoferen. Agnes Sommer nam een kijkje in de dojo van de Bloemhof.
Rapporten over het project Fysieke Integriteit zijn uitgegeven door Japsam Books.

Florus KruyneEen dominee op het kussen

(herhaling van 3 maart 2012)
Dertig jaar geleden, tijdens zijn studie theologie in Groningen, maakte Florus Kruyne kennis met meditatie.  Kruyne is remonstrants predikant geworden, maar zijn interesse voor het boeddhisme is alleen maar gegroeid. Hij is ook mindfulnesstrainer en geeft voor de remonstrantse gemeenschap in de regio Utrecht regelmatig meditatiecursussen. Fred Gales praat met Kruyne over remonstrantse vrijzinnigheid en over de niettemin ongewone combinatie van christendom en boeddhisme.


Manhunt

Geweld in games

(herhaling van 24 maart 2012)
Bij de opening van het laatste boeddhistisch filmfestival in Amsterdam werd de verfilmde mangastrip Osamu Tezuka’s Buddha vertoond, een film met opmerkelijk veel geweld en wapengekletter. Wordt het verhaal van de boeddha pas spannend als het bloed van het scherm af spat? Of ben je ‘boeddhistischer dan de Boeddha’ als je dit soort geweld onnodig vindt? En wat doe je als boeddhistische ouder als je zoon thuis komt met Manhunt 2, een game waarin je je slachtoffers moet vermoorden onder invloed van drugs? Alle andere jongens uit de klas spelen de game immers ook…

Thich Nhat Hanh in Nederland


Dinsdag 28 augustus brengt de Vietnamese zenleraar Thich Nhat Hanh een bezoek aan ons land. In Den Haag houdt hij een lezing getiteld Mindfulness en innerlijke vrede. Cilia Galesloot van de sangha Leven in aandacht organiseerde het bezoek.

Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Jacobine Geel

Een betere maatschappij volgens... Jacobine Geel

Te midden van het mediageweld waarmee de kamerverkiezingen traditiegetrouw gepaard gaan, zendt de BOS deze de maand vier gesprekken uit met politici die zich inmiddels hebben teruggetrokken uit het actieve politieke bedrijf. Of ze nu met pensioen  zijn (Jan Terlouw), vanuit de coulissen (Jan Marijnissen), op sabbatical (Job Cohen) of vanuit de denktank (Jacobine Geel). Wat is volgens hen de ideale maatschappij?

In 2011 zat Jacobine Geel de Commissie nieuwe woorden, nieuwe beelden. Een comissie die onderzoek ging doen naar de verkiezingsnederlaag van het CDA in juni 2010. Onder haar leiding maakte de term compassie een goede kans de kern te worden van het toekomstige CDA en zou de partij moeten onderscheiden ten opzichte van andere partijen.
De term haalde het niet en werd door sommige CDA-leden te soft bevonden: Welke stoere vent wil horen bij een partij met als grondtoon 'compassie'? Compassie zou bovendien geen Bijbels maar boeddistisch begrip zijn. Menno Bijleveld praat met Jacobine Geel over het begrip compassie in de politiek.

Agenda

Zaterdag 25 augustus – maandag 27 augustus
Start najaarsprogramma Zen Zien Tekenen
In augustus start een bijzonder najaarsprogramma Zen Zien Tekenen. Deze prachtige vorm van actieve meditatie, beschouwend tekenen, onbevangen waarnemen, verstilde aandacht en verdiepen van inzicht, heeft inmiddels vele enthousiaste beoefenaars.
Locatie: Eindhoven
www.zenzientekenen.nl

Zaterdag 25 augustus – zondag 26 augustus
Weekendcursus De 51 Geestesfactoren
De leer van de Boeddha legt uit dat de geest de bron van alles is. Daarom is het belangrijk onze geest te kennen en te weten welke zijn functies zijn. Negatieve geestesfactoren creëren lijden en pijn, positieve geestesfactoren creëren welzijn en vrede.
Leraar: Gonsar Rinpoche
Locatie: Rabten Jigme Ling, Stationsweg 98, Den Haag
Tijden: 10.00–12.00 u. en 14.30–17.00 u. (zaterdag en zondag)
www.rabtenjigmeling.blogspot.com

Dinsdag 28 augustus 19.00-22.00 u.
Openbare lezing Thich Nhat Hanh: Mindfulness en innerlijke vrede
Locatie: World Forum, Churchilplein 10, Den Haag
Taal: Engels met gelijktijdige Nederlandse vertaling.
www.aandacht.net

Zaterdag 1 september
Start opleiding Boeddhistische Geestelijke Verzorging
De faculteit Godgeleerdheid start in september, studiejaar 2012-2013, definitief met een bacheloropleiding Religie en Levensbeschouwing, traject Boeddhisme.
Locatie: Vrije Universiteit, De Boelelaan, Amsterdam
www.gevangenisboeddhist.nl