Radio actueel

 

De Zomer van OBA Live

Kristien Hemmerechts | Niels Veldhuizen
Uitzenddatum: Dinsdag 19-8-2014 19.00 - 20.00 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(2)radio_VrouwDieDeHond_300jpg.jpg In de maand augustus zijn er geen live uitzendingen vanuit de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. In plaats daarvan ‘De zomer van OBA Live’, met iedere week een compilatie van de beste gesprekken uit de afgelopen maanden.

Kristien Hemmerechts

In haar laatste roman De vrouw die de honden eten gaf beschrijft Kristien Hemmerechts in een monoloog de gedachtenwereld van Michelle Martin, de ex-vrouw van Marc Dutroux. Martin is veroordeeld wegens medeplichtigheid aan opsluiting en foltering van zes meisjes. Het boek deed in België veel stof opwaaien: negatieve reacties in de pers, boekhandels weigerden het boek te verkopen en Hemmerechts moest voor interviews naar Nederland uitwijken.

Bettine Vriesekoop gaat met Hemmerechts in op de vraag die haar bezighield: hoe is het mogelijk dat een zwangere vrouw met kleine kinderen wel de honden eten geeft, maar niet de opgesloten meisjes? Zijn wij daar allemaal toe in staat? Zo ja, wat zegt dat over onze menselijkheid? Zo nee, hoe gaan we dan menselijk met de Odettes van deze wereld om?

Niels Veldhuizen

Oorlog in mijn kopHij kwam terug met PTSS, Post Traumatische Stress Stoornis en schreef er een boek over: Oorlog in mijn kop. Erfenis uit Uruzgan. Soldaat Niels Veldhuizen vertelt over de strijd die hij terug in eigen land voerde: die om de verschrikkingen een plaats te kunnen geven. Zo betoogt hij dat de aanwezigheid van Nederlandse militairen in Afghanistan seksueel misbruik van kinderen in de hand werkte.

Kijk ook naar een interview met Veldhuizen bij Eén op Eén van 18 februari 2014