Radio actueel

 

De zomer van OBA Live

Wat na gevangenschap en trauma?
Uitzenddatum: Dinsdag 14-7-2015 19:00 - 20:00 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(1)1SjefBerendsen300.jpg

De mooiste gesprekken van Bettine Vriesekoop

Een gesprek met Arjan Erkel en traumadeskundige Sjef Berendsen over het verwerken van traumatische gebeurtenissen. Hoe verwerkte Erkel zijn gevangenschap, en wat raadt hij Sjaak Rijke aan, die drie maanden geleden vrijkwam in Mali?

Psychotherapeut Sjef Berendsen is ervaren in het begeleiden van mensen die schokkende gebeurtenissen hebben meegemaakt. Zo was hij nauw betrokken bij de nasleep van de Bijlmerramp, de Tsunami, gegijzelde Nederlandse soldaten in Srebrenica, de schietpartij in Alphen aan de Rijn en meer recentelijk de MH17.

Arjan Erkel Arjan Erkel werd bijna twee jaar gegijzeld in de Russische deelrepubliek Dagestan. Hij organiseert nu zelf met regelmaat Prison Days zodat mensen vrijwillig kunnen ervaren wat het is om een periode in gevangenschap door te brengen. Heeft opsluiting voor korte tijd ook heilzame kanten voor de geest?

Boeddhistisch psycholoog Matthieu Vaessen heeft vrijwillig meegedaan aan een driejaarretraite, ook een vorm van vrijwillig afzien en gevangen zitten. Binnen deze variant gaat het om de vraag: welke strategie hanteren mensen in afzondering om mentaal en fysiek te overleven? Hij was vrij was om contact te hebben met de wereld, maar maakte daar vaak geen gebruik van om zich op de beoefening te concentreren. "Alles wat je geest verlangt wordt door je ego gevormd", was hierbij zijn opvatting, en "in afzondering kom je jezelf pas echt tegen."

Verder heeft Vaessen als therapeut ervaring met traumaverwerkings- en rouwprocessen. Hierbij hoort het leren duiden van en omgaan met de effecten van een ingrijpende gebeurtenis in het leven, om deze achter je te kunnen laten of een plek te kunnen geven: het verleden is geen verleden als je er nog dagelijks last van hebt.

Vanuit boeddhistisch perspectief is het belangrijk helder en eerlijk naar jezelf te leren kijken, met zachtheid ten opzichte van jezelf en anderen. En om zo te leren met het gebeurde om te gaan: "Hoe vaak zetten we onszelf niet onbewust onder druk? Dat gaat echt niet helpen. En leren accepteren wat er gebeurd is wil nog niet zeggen: goed praten", aldus Vaessen.