Radio actueel

 

De Nachtgast

Hella de Jonge
Uitzenddatum: Woensdag 1-4-2015 00:00 - 00:35 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(1)HellaDeJonge3003.jpg In de Nederlandse bioscopen draait op dit moment de indrukwekkende en openhartige documentaire Verlies niet de moed van beeldend kunstenaar, schrijver en documentairemaker Hella de Jonge. Een film over haar zoektocht naar de pijn en het grote verdriet in haar joodse familiegeschiedenis, een geschiedenis van velen over hoe beschadiging van overlevers van de oorlog doorwerkt bij hun kinderen.

Bekijk de trailer van Verlies niet de moed: 
Samen met haar vader, de schrijver Eli Asser, ging Hella de Jonge de weg terug naar pijnlijke plekken en momenten, waardoor schaamte en schuld pregnant voelbaar worden. Het brengt hen -tijdelijk- dichter bij elkaar, wat ontroerende beelden in de film oplevert. 63 jaar zwijgen over het verlies van Assers ouders, zusje en vrienden gingen hieraan vooraf. Het is nooit te laat om vrede te sluiten, dat is wat de film laat zien.Het was haar kleindochter Maggie die haar de kracht gaf dit project te ondernemen. Maggie stierf aan een hartziekte toen ze 7 jaar was, in de zomer van 2014 toen ook de film was voltooid. Hella's man Freek schreef -toen hun kleindochter nog leefde- een gevoelig lied bij de film, Don’t lose heart, dat door Tim Knol wordt gezongen.

Als overlever van alle geweld nam Eli Asser zich in 1945 voor ‘de mensen een beetje plezier te geven’. Hij schreef -onder veel meer- ’t Schaep met de Vijf Pooten, met daarin het liedje ‘Het zal je kind maar wezen’, dat in ons collectieve geheugen als vrolijk liedje ligt opgeslagen. Dit kind was zijn dochter Hella… Het is niet alleen door haar eigen, vrolijke karakter en haar eigen kracht dat zij zich los kon maken van destructie, vijanddenken en negativiteit, maar ook door haar man Freek. Ze zijn 45 jaar als geliefden samen en vormen al vele jaren een bijzonder kunstenaarsduo.

Hella de Jonge is vannacht te gast bij Sarah Marijnissen.

Bekijk de complete speellijst van de film Verlies niet de moed. Hella de Jonge is bij iedere voorstelling aanwezig en zal samen met Freek na afloop vragen van het publiek beantwoorden. Freek zal steeds ook een aantal liedjes zingen.

Alvast een paar data:
-29 april: Hooghalen, Herinneringscentrum Kamp Westerbork, 16.00 uur: opening van de tentoonstelling 'Door de ogen van Hella'.

-  4 mei: Amsterdam, Rijksmuseum, 14.00 uur: vertoning van de documentaire met Q&A door Abraham de Swaan. Met muziek van Freek & Band en Tim Knol.

-17 mei: Hooghalen, Herinneringscentrum Kamp Westerbork, 14.00 uur: vertoning van de documentaire met Q&A door Freek.