Radio actueel

 

De Nachtgast

Helmert Woudenberg
Uitzenddatum: Woensdag 19-11-2014 00:00 - 00:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(2)radio_woudenberg300.jpg “Mijn taak als acteur is om te openbaren en te onthullen. Op die manier kan ik bijdragen aan het maatschappelijk debat”, aldus de 69-jarige acteur, toneelregisseur en schrijver Helmert Woudenberg
 
Op dit moment speelt Woudenberg zijn dertiende solovoorstelling God vergeeft. Daarin vertelt hij het waargebeurde verhaal van Joep Haffmans, pastoor-deken van de H. Petrusparochie in Gulpen. Haffmans deed alles wat God en de Katholieke Kerk verboden hebben, van seksuele escapades tot grootschalige fraude. De monoloog handelt ook over de Katholieke Kerk, die wist van zijn wandaden, maar nooit heeft ingegrepen en hem zelfs de hand boven het hoofd hield.
 
“Door helemaal in de huid van die man te kruipen, laat ik het oordeel aan het publiek en blijkt er vaak zelfs begrip te ontstaan voor de onmacht van mensen als hij.”
 
WouudenbergFortuyn300Eerder speelde Woudenberg al solo’s over Hitler en Pim Fortuyn en maakte hij de voorstelling De Hel over de geschiedenis van zijn eigen familie die fout was tijdens de Tweede Wereldoorlog. Woudenberg is in een pleeggezin opgegroeid. Zijn vader stierf drie weken voor zijn geboorte aan het Oostfront en zijn moeder overleed toen Woudenberg acht maanden oud was. Daarover zegt hij: “Al jong vond ik troost in het acteren, toneelspelen is voor mij een religieuze beoefening.”
 
Helmert Woudenberg is nog tot en met 18 december te zien in de voorstelling ‘God vergeeft’.

Bonus

Luister hier naar een langere versie van het gesprek van Marlous Lazal met Helmert Woudenberg: