Radio actueel

 

De Nachtgast

Jeroen van Merwijk
Uitzenddatum: Woensdag 3-12-2014 00:00 - 00:35 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(1)JvMmetGitaar30022.jpg Marlous Lazal praat met cabaretier, schrijver en kunstschilder Jeroen van Merwijk. Na een studie Nederlands in Amsterdam en Utrecht, waar hij na zijn kandidaats mee stopte, studeerde Van Merwijk schilderkunst aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hier studeerde hij in 1983 cum laude af.
In 1987 stond van Merwijk voor het eerst solo op het podium met Van ouwehoer tot troubadour. Hij schreef voor Karin Bloemen het lied ‘Zuid-Afrika’, werkte mee aan het cabaret van het VARA-radioprogramma Spijkers met Koppen en maakte in totaal 13 soloprogramma’s. In 2009 schreef hij het libretto voor de Judas Passie van Egon Kracht. Die werd beschreven als ‘Een loflied op de liefde en de vriendschap’.


VanMerwijkSchildert300Hij zegt zelf van origine doordesemd te zijn van het katholieke geloof en dat God voor hem bijna dood is, maar nog niet helemaal. Dit jaar neemt hij afscheid van zijn soloprogramma’s met Er zijn nog kaarten, waarmee hij nog tot en met eind december te zien is in de theaters, en schildert hij des te meer. Een tentoonstelling van zijn beeldende werk is op dit moment te zien in in Galerie Stevens in Maastricht.
Daarnaast beklimt hij ook regelmatig de kansel met hartversterkende preken onder de titel ‘Sermoen van Jeroen’.