Radio actueel

 

De Nachtgast

Peter de Haan
Uitzenddatum: Woensdag 18-3-2015 00:00 - 00:35 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(2)PeterDeHaan300.jpg Oud-ondernemer Peter de Haan wordt dit jaar 75. In deze Nachtgast blikt hij terug op de wendingen in zijn leven: van goudomrande baan in de papierindustrie naar een eigen ondernemerschap, gedreven door nieuwsgierigheid en sociaal engagement. De hele familie werkt in het eigen bedrijf, maar ten koste van wat? Op de een of andere manier heeft hij het gevoel maar voor de helft te leven.

Hij verkoopt de zaak en reist met zijn dochter naar India. Zijn voormalige showroom wordt verbouwd tot een prachtige, uitnodigende plek voor samenkomst, gericht op persoonlijke groei en creativiteit. Dit Rijksmonument, de Kapel in het dorpje Voorst aan de IJssel, floreert nu als centrum voor kunstminnende en spirituele mensen, waar De Haan met zijn open, nieuwsgierige geest meedoet met het organiseren en bijwonen van boeddhistische middagen. Ook in zijn leesclub komt het boeddhistisch gedachtengoed op de literatuurlijst. Een dieper inzicht in vergankelijkheid is welkom in deze levensfase van ouder worden en loslaten.

Afgelopen kerst blijkt de tomeloze energie van De Haan verdwenen. Bij het gezin van zijn zoon in Amerika wordt hij ernstig ziek en is helemaal afwezig, tot grote schrik van zijn dierbaren. Na 6 weken gaat het beter. Wat gebeurde er? En wat betekent die uitval voor deze levensgenieter nu? Peter de Haan vertelt het aan Sarah Marijnissen.