Radio actueel

 

De Nachtgast

Ernst Kleisterlee
Uitzenddatum: Woensdag 31-12-2014 00:00 - 00:35 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(2)Zandhand300.jpg Ernst Kleisterlee heeft na verschillende bestuurlijke functies in 1999 zijn eigen trainingsbureau Kentein opgericht, gericht op de overheid en de gezondheidszorg. Daarnaast is hij initiatiefnemer van Hospice de Liefde in Rotterdam, een trainingscentrum voor vrijwillige stervensbegeleiders.

De realisatie van een fysiek hospice in Rotterdam is nog in ontwikkeling. Kleisterlee heeft een website over geboorte, ouderdom en dood en is al jarenlang actief binnen Shambala Nederland, de boeddhistische organisatie die werd opgericht door de Tibetaanse leraar Chögyam Trungpa Rinpoche. In die traditie wordt men sterk aangemoedigd om de onontkoombare realiteit van de dood onder ogen te zien.

Quote Ernst Kleisterlee

ErnstKleisterlee300Toen Kleisterlee geconfronteerd werd met het overlijden van zijn broer, die jong stierf aan een acute ziekte werd dat het begin van zijn zoektocht om niet alleen zelf beter te kunnen sterven, maar vooral ook om stervenden bij te staan in de laatste fase van hun leven.
‘Hoe dichter we bij die laatste drempel komen, des te groter kan de ervaring van loslaten en vrijheid worden.’
In de laatste nacht van 2014 praat Marlous Lazal met Ernst Kleisterlee over loslaten, je eigen dood onder ogen zien en de inspiratie van dichters als Allen Ginsberg.

In 2015 zal een nieuwe website ‘Netwerk De Liefde’ gelanceerd worden waar ideeën over menslievende ouderenzorg worden verzameld.